ЄС погодився навесні надати оцінку прогресу України на шляху в ЄС. Це може дати змогу розпочати переговори про членство вже у 2023 році

Влітку 2022 року Україна стала кандидатом на вступ у ЄС
Фото: EPA
Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу у Євросоюз. Про це йдеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, що відбувся в Києві 3 лютого. Текст заяви опубліковано на сайті Офісу президента.

"ЄС підтвердив, що комісії було запропоновано надати звіт про виконання умов, зазначених у висновку комісії щодо заявки України на членство, в межах її регулярного пакету щодо розширення у 2023 році. Без шкоди для цього всебічного регулярного звітування ми беремо до уваги намір комісії надати оновлену інформацію навесні 2023 року, яку також буде передано Україні відповідними каналами", – ідеться у заяві.

Як зазначила "Європейська правда", це може дати змогу Україні за умови впровадження реформ розпочати переговори щодо вступу в Євросоюз у 2023 році.

Видання пише, що досі ЄС відмовлявся надати Україні раніше ніж у жовтні 2023 року письмову оцінку того, що залишається зробити для виконання критеріїв. Тепер ЄС погодився передати її навесні і (зважаючи на контекст заяви) письмово. Це дасть змогу провести "роботу над помилками" і восени, можливо, дістати рішення ЄС про початок переговорів щодо вступу. Головна вимога – повноцінне і щире проведення реформ, наголосила "Європейська правда".

Також, як зазначено у підсумковій заяві саміту, Євросоюз "визнав значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців у досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидата на членство в ЄС, привітав реформаторські зусилля України у такі важкі часи і закликав країну продовжувати цей шлях і виконувати умови, визначені у висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство з метою просування до майбутнього членства в ЄС".

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнеться у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка із європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив в інтерв'ю, яке опублікували 2 січня 2023 року, що Євросоюз ще не готовий до ухвалення рішення щодо початку переговорів стосовно членства України в альянсі.

Водночас у Єврокомісії вказали на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, зазначили в Офісі президента.

У 2023 році Україна прагне розпочати переговори про членство в ЄС, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 3 січня. 2 лютого він зазначив, що Україна до кінця року хоче бути готовою до переговорів, а до кінця 2024-го – до членства в ЄС