Єврокомісія запропонує в червні розпочати переговори щодо вступу України в ЄС – Financial Times

Єврокомісія оголосить, що Україна відповідає раніше не виконаним критеріям вступу в ЄС, пише ЗМІ
Фото: EPA

Європейська комісія запропонує Україні розпочати переговори про вступ у ЄС цього місяця – до того, як Будапешт візьме на себе почергове головування у блоці. Про це пише Financial Times із посиланням на три ознайомлені джерела.

Комісія наполягає на тому, щоб офіційні переговори з Україною й Молдовою, які стали країнами-кандидатами в червні 2022 року, розпочали в червні. Мета такого кроку – дати обом країнам позитивний сигнал про їхні прагнення вступити в ЄС. Водночас Грузії, яка ухвалила закон про "іноземних агентів" усупереч попередженням Брюсселя, не дадуть "зеленого світла", пише видання.

Єврокомісія планує оголосити, що Україна тепер відповідає раніше не виконаним критеріям, включно з антикорупційними заходами, обмеженнями на політичне лобіювання, правилами декларування активів для державних чиновників і захистом мов, які використовують національні меншини, ідеться в публікації.

Рекомендація Брюсселя потребує одностайності з боку урядів ЄС, і очікують, що Угорщина висуне заперечення, посилаючись на такі проблеми, як поводження Києва з угорською меншиною України.

Бельгія, яка зараз головує в ЄС, сподівається домогтися одностайності та провести перший раунд переговорів про вступ 25 червня, перш ніж передати головування Угорщині, пише Financial Times.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ у Євросоюз 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. У грудні 2023-го Європейська рада рекомендувала розпочати переговори про вступ України у блок.

У березні 2024-го Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проєктів переговорних рамок. Після того як Рада ЄС їх затвердить, країна, яка головує, презентує позицію ЄС на першій міжурядовій конференції з Україною – і тоді переговори про вступ розпочнуть офіційно.