Кабмін України виділив рекордні майже 17,5 млрд грн на облаштування оборонних рубежів

Кошти на облаштування оборонних рубежів виділено профільним відомствам й ОВА, зазначив Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua

Кабмін України на засіданні 19 січня виділив на безповоротній основі з коштів резервного фонду держбюджету 17 млрд 447 млн 544,483 тис. грн для здійснення заходів, пов'язаних зі зміцненням обороноздатності країни. Про це повідомив у Telegram представник уряду в Раді Тарас Мельничук.

"Продовжуємо постійно посилювати нашу обороноздатність. Сьогодні виділяємо рекордну суму на облаштування оборонних рубежів, – сказав на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Денис Шмигаль (відеозапис опубліковано в його Telegram). – Мова йде про 17,5 млрд грн, які будуть направлені на будівництво інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, відповідне обладнання й систему невибухових загороджень".

Шмигаль зазначив, що кошти виділено профільним відомствам й обласним державним адміністраціям.

Контекст:

Наприкінці листопада 2023 року при Міноборони створили міжвідомчу робочу групу з будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд. У відомстві зазначали, що військові фортифікації в Україні будуватиме зокрема бізнес.

У листопаді президент України Володимир Зеленський закликав прискорити фортифікаційні роботи у важливих секторах. Він також навів Харківську область як приклад "потужної" роботи в цій сфері.

Кабмін неодноразово виділяв кошти на будівництво фортифікаційних споруд у низці областей України на сході й півночі країни. Зокрема, 12 січня 2024 року Кабмін виділив із резервного фонду додаткові майже 2,5 млрд грн для будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, поінформував  пресцентр уряду.

За останні місяці фортифікаційне обладнання кордону на півночі України зміцнили на 63%, зазначив 12 січня командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв.