Кандидат у канцлери ФРН припустив надання Україні ракет TAURUS, але "не просто так"

Мерца висунули кандидатом у канцлери від блоку, який зараз має найвищий рейтинг у Німеччині
Фото: ЕРА

Лідер німецької партії Християнсько-демократичний союз, член Бундестагу Фрідріх Мерц припускає надання Україні крилатих ракет великої дальності TAURUS. Про це він сказав в інтерв'ю ARD 13 жовтня, політика цитує сайт Tagesschau

Мерц сказав, що не став би робити цього "просто так". За словами політика, він поставив би РФ умову: якщо ударів по цивільних об'єктах в Україні не припинять, першим кроком буде зняття обмеження на удари по РФ далекобійною зброєю, другим – надання TAURUS. 

Далі, каже Мерц, нелегітимний президент РФ Володимир Путін має "сам вирішувати, як далеко він хоче зайти в ескалації цієї війни". 

Лідер ХДС розкритикував чинний уряд за відсутність "стратегічного бачення політики" щодо України й публічні дискусії щодо наступних кроків. На його думку, Європі в питанні допомоги Україні потрібно стати більш незалежною від США і, з огляду на ймовірну перемогу республіканця Дональда Трампа на виборах президента США, готуватися до ролі лідера. 

Також він оголосив про наміри збільшити бюджет бундесверу і витрати на озброєння. "Ми маємо це зробити", – підкреслив він. 

Контекст:

Парламентські вибори в Німеччині заплановано на 28 вересня 2025 року. Про те, що Мерц стане кандидатом у канцлери від блоку ХДС/ХСС, як повідомила "Немецкая волна", лідер ХСС (Християнсько-соціалістичного союзу) Маркус Зедер оголосив 17 вересня. Офіційно його висунули кандидатом у канцлери 23 вересня, пише Spiegel

Згідно з опитуванням, яке у вересні провела компанія INSA, ХДС/ХСС – найпопулярніша політична сила в Німеччині, за неї готові проголосувати 33% виборців. Про це пише Bild. Рейтинг блоку росте й у вересні сягнув найвищого за останні три роки показника, зазначає ЗМІ. Політсила канцлера ФРН Олафа Шольца SDP (Соціал-демократична партія Німеччини) має 14% підтримки, "Зелені" – 10%.