Європарламент закликав дозволити Україні бити західною зброєю вглиб Росії, а ФРН – передати TAURUS

Рішення підтримало 425 депутатів
Фото: ЕРА

Країни Європейського союзу мають скасувати чинні обмеження, які заважають Україні використовувати західні системи озброєнь проти законних воєнних цілей у країні-агресорі Росії. Про це йдеться в резолюції, котру Європарламент ухвалив 19 вересня, текст опубліковано на сайті організації.

Без зняття чинних заборон Україна не може повною мірою реалізувати своє право на самооборону й залишається уразливою до атак на своє населення й інфраструктуру, ідеться в документі. Рішення підтримало 425 депутатів, 131 висловився проти, 63 – утрималися.

У Європарламенті наголосили, що недостатні постачання боєприпасів та обмеження на їх використання ризикують "звести нанівець ефект від докладених досі зусиль" ЄС щодо підтримки України.

Резолюція також закликає країни – члени ЄС зберегти й розширити санкційну політику проти РФ, Білорусі, а також країн і організацій, які не входять у ЄС і надають Москві військові технології й технології подвійного призначення.

Окрім того, депутати ЄП констатували, що Україні постійно бракує боєприпасів, хоча союзники взяли на себе в березні 2023 року зобов'язання забезпечити Україну 1 млн боєприпасів.

"Європарламент знову закликає країни – члени ЄС виконати взяте на себе в березні 2023 року зобов'язання щодо постачання Україні 1 млн боєприпасів і пришвидшити постачання зброї, систем протиповітряної оборони й боєприпасів, включно з ракетами TAURUS", – цитує ухвалений документ пресслужба парламенту.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

Бундестаг ФРН 22 лютого не підтримав постанови від опозиції про постачання Україні TAURUS, але того самого дня проголосував за рекомендацію коаліції надати Києву далекобійні ракети.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц категорично відкинув можливість постачання Україні далекобійних ракет TAURUS. За його словами, якщо Берлін хоче "мати контроль" над переданим Києву озброєнням, то це можливо лише за участю німецьких військових. У Німеччині побоюються, що, передавши його Україні, "суттєво підірвуть власну обороноздатність".