Кемерон їде до Вашингтона, щоб обговорити допомогу Україні. Це перший візит до США нового очільника британського МЗС

Кемерон: Європейська безпека – це американська безпека
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон цього тижня відвідає Вашингтон, щоб обговорити реакцію Заходу на агресію Росії, що триває, війну на Близькому Сході, а також підтвердити підтримку України. Про це 2 грудня повідомляло британське МЗС.

Це буде перший візит Кемерона до США з моменту вступу на посаду минулого місяця, зазначає дипломатичне відомство.

Напередодні візиту глава МЗС заявив, що, побувавши на першому засіданні ради НАТО – Україна, він побачив "силу найуспішнішого альянсу в історії". Якщо РФ не програє в Україні, агресія, ініційована президентом Росії Володимиром Путіним, пошириться далі.

"Річ у тім, що, якщо Путіна не зупинити в Україні, він повернеться з новими силами. А з нашої історії ми знаємо, що умиротворення диктаторів зрештою завдає шкоди британським інтересам і забирає життя британців", – сказав міністр.

Він вказав на необхідність для Великобританії зміцнювати оборону, залишаючись "поруч із найсильнішими друзями та партнерами й звертаючись до нових".

"Наша відповідь має бути сильною, стійкою і єдиною. Саме тому наступного тижня я вирушу до Вашингтона, щоб попрацювати з нашим найближчим і найсильнішим союзником – США. Там зараз тривають дебати – про те, як сильно і як довго допомагати Україні. У мене є аргументи: європейська безпека – це американська безпека, і диктаторів не можна утихомирювати, інакше вони переможуть. Я хочу запевнити США в тому, що ми дотримуватимемося наміченого курсу", – пояснив Кемерон.

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову та гуманітарну допомогу. За даними уряду Великобританії, у 2022 році Сполучене Королівство надало Україні військову допомогу на £2,3 млрд, це більше, ніж "будь-яка інша країна, крім США".

Уже цього тижня Сенат США розпочне розгляд законопроєктів щодо допомоги Ізраїлю та Україні. У Пентагоні закликали Конгрес США якнайшвидше ухвалити їх.