Китай уперше назвали гіпотетичним ворогом на спільних навчаннях Японії і США – Kyodo

Kyodo стверджує, що міноборони Японії визначило сценарій навчань як "особливо таємний"
Фото: ЕРА (архів)

На спільних командно-штабних навчаннях Сполучених Штатів і Японії як гіпотетичного ворога вперше розглядають Китай. Про це 4 лютого повідомляє Kyodo з посиланням на неназваних представників уряду Японії.

За даними агентства, навчання Keen Edge, які проводять із 1-го до 8 лютого, моделюють "надзвичайну ситуацію" на Тайвані, куди – також гіпотетично – може вторгнутися Китай.

Водночас, стверджує Kyodo, міноборони Японії визначило сценарій як "особливо таємний".

Раніше, наголошують журналісти, під час навчань використовували карти, які відрізняються від реальних, щоб уникнути негативу в разі їхнього витоку, але цього разу використовують незмінені версії.

Начальник об'єднаного штабу міноборони Японії Йосіхіде Йосіда заявляв на пресконференції 25 січня, що навчання "не передбачають конкретної країни чи регіону".

Контекст:

Тайвань і КНР розділяє Тайванська протока. Із 1949 року Тайванем керує власна адміністрація. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією із провінцій Китаю.

Протягом останніх років відносини між Китаєм і Тайванем погіршилися. У 2021 році голова КНР Сі Цзіньпін пообіцяв провести мирне "возз'єднання" з Тайванем. Тайбей у відповідь пообіцяв захищати свою свободу і наголосив, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявляв, що Китай, імовірно, вторгнеться на Тайвань у 2027 році, коли Сі Цзіньпін балотуватиметься на четвертий строк як глава КНР.