Кива заявив, що Медведчуку "перекрили" небо в Росію

Кива повідомив, що в ОПЗЖ готують запити до Державіаслужби, щоб отримати офіційну відповідь
Фото: Илья Кива / Facebook
Народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Ілля Кива 21 січня заявив, що Державна авіаційна служба України заборонила перельоти в Росію літакам, які використовує голова політради партії Віктор Медведчук.

Державній авіаційній службі України надійшло розпорядження не випускати голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука із країни в Росію. Про це в Telegram-каналі заявив депутат Верховної Ради від ОПЗЖ Ілля Кива.

"Державіаслужбі надійшла команда "перекрити" небо для літаків, які використовує Медведчук для перельотів у Росію", – написав Кива.

В ефірі телеканала "112 Україна" депутат повідомив, що в партії готують запити до авіаслужб, щоб дістати офіційну відповідь.

"Надійшла інформація, що авіаслужба заборонила і блокує перельоти Віктора Медведчука, цю інформацію зараз перевіряють", – сказав Кива.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

25 вересня 2015 року Кабінет Міністрів України розширив список санкцій проти РФ і заборонив польоти низки російських авіакомпаній в Україні. 29 вересня російське федеральне агентство повітряного транспорту повідомило про введення відповідних санкцій. Авіасполучення між Україною і Росією було припинено 25 жовтня.

Незважаючи на заборону, Медведчук неодноразово літав безпосередньо в Росію. Політик заявляв, що літає для зустрічей із керівництвом країни "щодо питань, які потрапляють в інтереси України". Медведчук є кумом російського президента Володимира Путіна.

Як повідомляла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, проросійські бойовики з так званих "ЛНР" і "ДНР" готуються передати Україні дев'ятьох утримуваних осіб 20-го або 21 січня 2021 року. Представники бойовиків "ЛНР" і "ДНР" Владислав Дейнего і Наталія Никонорова назвали посередником у переданні Медведчука.

МЗС України заявило, що рішення передати полонених Меведчуку нівелює роль ОБСЄ в питанні звільнення утримуваних осіб. У міністерстві назвали цей крок РФ ударом по нормандському формату і тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу щодо забезпечення звільнення утримуваних осіб. В українській делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі вважають, що Російська Федерація і Медведчук намагаються використовувати полонених у своїх політичних інтересах.