Клімкін щодо статті про незаконне збагачення: Рішення має бути знайдене якнайшвидше, це проблема для нашого європейського шляху

Клімкін: Реакція має бути швидкою
Фото: ЕРА

На думку міністра закордонних справ Павла Клімкіна, відкриті кримінальні провадження за статтею про незаконне збагачення не мають припиняти.

Рішення щодо питання про відповідальність за незаконне збагачення має бути знайдено якнайшвидше, заявив журналістам 5 березня міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Рішення має бути знайдене якнайшвидше. Тому що проблема насправді не для безвізу, проблема для нашого європейського шляху і того, як ми йдемо в ЄС... Реакція має бути швидкою, це цілком зрозуміло. Звісно, ми маємо вирішити, як це буде відображено в законодавстві, а також те, щоб наявні справи не були припинені і мали продовження", – сказав Клімкін.

26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) такою, що не відповідає Основному закону, і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності через відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ст. 62 і 63 Конституції).

У Національному антикорупційному бюро України повідомляли, що розслідують факти незаконного збагачення на суму понад 500 млн грн у межах 65 кримінальних проваджень, однак після рішення Конституційного Суду всі провадження про незаконне збагачення закриють.

28 лютого президент України Петро Порошенко зареєстрував як невідкладний законопроект про відповідальність за незаконне збагачення. Президент заявляв, що в ньому враховано всі зауваження Конституційного Суду.

4 березня країни G7 і Світовий банк закликали владу України відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.