Колишній охоронець Януковича Іванцов: Перший напад на кортеж екс-президента був 19 лютого 2014 року

Іванцов: Невідомі намагалися блокувати кортеж екс-президента
Скріншот: 112 Україна / YouTube

Унаслідок нападів на кортеж екс-президента Віктора Януковича в лютому 2014 року ніхто не постраждав, заявив його колишній охоронець Дмитро Іванцов.

Перший напад на кортеж екс-президента України Віктора Януковича стався 19 лютого 2014 року. Про це на засіданні Оболонського районного суду Києва 4 травня заявив колишній співробітник служби безпеки Януковича Дмитро Іванцов, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Найперший напад був 19 лютого 2014 року... Конкретно був у районі станції метро "Арсенальна", – розповів Іванцов.

За його словами, невідомі намагалися блокувати кортеж екс-президента.

"Було розбито першого разу машини – розбито заднє скло, пошкоджено крило і дзеркало заднього вигляду. Ніхто зі співробітників не постраждав, за винятком порізів від скла", – заявив Іванцов.

Він додав, що наступний напад стався 21 лютого 2014 року. Тоді, за його словами, скло в мікроавтобусі із президентського кортежу розбили протестувальники. Іванцов додав, що бачив у нападників прапори ВО "Свобода" і "Правого сектору".

"Був постріл із вогнепальної зброї", – також повідомив Іванцов. Він уточнив, що унаслідок цього нападу теж ніхто не постраждав.

Янукович був президентом України з 25 лютого 2010 року. Він утік із Києва в лютому 2014 року в розпал масових багатотисячних протестів у країні. 22 лютого 2014 року Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Зараз екс-президент із сім'єю мешкає в Росії.

В Оболонському суді Києва триває розгляд справи за обвинуваченням Януковича у держзраді, пособництві у веденні війни і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей.

Янукович неодноразово заявляв про спроби його вбивства під час втечі з України. Він стверджував, що 21 лютого 2014 року його кортеж обстріляли в Києві, 22 лютого він нібито мало не потрапив у засідку до людей "у формі без розпізнавальних знаків"

У січні 2017 року начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей заявив, що службове розслідування не підтвердило жодного факту замаху на Януковича.

У січні 2018 року ще один екс-охоронець Януковича Віктор Різниченко розповідав, що на Януковича ніхто не нападав, а під час виїзду з Києва в лютому 2014 року було обстріляно автомобіль Іванцова. 18 квітня нардеп від Опозиційного блоку Михайло Добкін повідомив суду, що 22 лютого 2014 року Янукович йому розповів, ніби на його кортеж напали біля "Межигір'я" і одного з охоронців було поранено.