Кулеба подякував Польщі за безперебійне доправлення через кордон військової та гуманітарної допомоги

Кулеба зазначив, що обговорював із колегою постачання в Україну снарядів і систем ППО
Фото: ЕРА

4 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із главою МЗС Польщі Радославом Сікорським ситуацію з безпекою в Європі, пов'язану з російською агресією проти України. Про це український дипломат поінформував у соцмережі Х.

"Я говорив із Сікорським, який повідомив мене про підсумки своєї нещодавньої поїздки у США. Я подякував своєму польському колезі за його зусилля щодо відстоювання важливих рішень у Конгресі. Ми також обмінялися думками після нещодавнього Паризького саміту. Я привітав початок важливої дискусії щодо способів гарантування європейської безпеки завдяки посиленню підтримки України й наголосив на важливості вжиття рішучих заходів без зволікання", – написав Кулеба.

За його словами, увагу зосередили на способах збільшення постачання зброї в Україну, зокрема артилерійських снарядів і систем протиповітряної оборони для захисту сил оборони України від ворожих авіації і дронів.

"Я вдячний Польщі за забезпечення безперебійного доправлення військової та гуманітарної допомоги через кордон. Ми обидва позитивно оцінили взаємодію галузевих міністерств обох країн у пошуках урегулювання ситуації на українсько-польському кордоні. Я також наголосив на важливості приділення більшої уваги дестабілізувальному впливу імпорту російського зерна на європейський ринок", – підкреслив Кулеба.

Контекст:

Польща від самого початку широкомасштабного вторгнення РФ була одним із головних союзників України в боротьбі проти російської агресії, надаючи військову, фінансову й гуманітарну допомогу.

Проте останніми місяцями у відносинах України й Польщі виникла низка проблем – від ембарго Польщі на імпорт української сільгосппродукції до   блокування кордону польськими протестувальниками (пункти пропуску зараз заблоковані).

У січні Польща приєдналася до декларації "Групи семи" щодо підтримки України у війні з Росією, ухваленої в липні 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі (Литва).