Ложкін інвестував у будівництво житлового комплексу в Німеччині – ЗМІ

7 лютого Порошенко вивів Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради
Фото: Борис Ложкин / Facebook

Кіпрська фірма Ensitar Limited, що належить бізнесмену Борисові Ложкіну, придбала у німецького девелопера Liwon Real Estate GmbH 49% акцій у компанії – забудовнику житлового комплексу в Німеччині, пише "Немецкая волна".

Компанія українського бізнесмена, екс-глави Адміністрації Президента України Бориса Ложкіна, Ensitar Limited, зареєстрована на Кіпрі, купила у німецького девелопера Liwon Real Estate GmbH 49% акцій забудовника, який зводить житловий комплекс у Німеччині, місті-супутнику Дюссельдорфа Гільдені, повідомляє "Немецкая волна".

Журналісти посилаються на документи з кіпрського реєстру компаній, які є у їхньому розпорядженні, і стверджують, що Ложкін став бенефіціаром Ensitar Limited у березні 2017 року, а саму компанію було створено за два дні після його звільнення з держслужби.

"У липні 2017 року Ensitar Limited Ложкіна придбала 49% акцій створеної Liwon Hilden GmbH. 51% її належить німецькому девелоперу Liwon Real Estate GmbH. Ця компанія реалізує проекти з будівництва комерційної та житлової нерухомості по всій Німеччині, купує під них земельні ділянки та погоджує проекти з місцевою владою. Для фінансування будівництва залучають інвесторів. Зокрема й іноземних – таких, як Борис Ложкін", – пише видання.

Завершення будівництва житлового комплексу в Гільдені заплановано до кінця 2019 року. Інфраструктура об'єкта охоплює 115 квартир із магазинами та підземним паркінгом. Комплекс з'явиться на місці старого торгового центру, знесення якого заплановано на найближчий час.

Виконавчим директором Liwon Hilden, згідно з німецьким торговим реєстром, є бізнес-партнер Ложкіна Андрій Пивоварський, зазначає "Немецкая волна". Ensitar Limited володіє інвестиційним фондом "Самаан Капітал", кінцевим бенефіціаром якого є Ложкін, а керівником – Пивоварський.

У листопаді 2017 року агентство "Інтерфакс-Україна" повідомляло, що "Самаан Капітал" Ложкіна і Пивоварського займається пошуком об'єктів для власних інвестицій і планує протягом двох років створити інвестиційні фонди та залучати інших інвесторів.

29 серпня 2016 року президент України Порошенко оголосив про відставку Ложкіна з посади глави Адміністрації Президента та призначення його на посаду голови Національної інвестиційної ради. Ложкін заявив, що Україні потрібно $200 млрд інвестицій протягом 20 років, щоб розраховувати на нову якість економіки.

7 лютого 2018 року Порошенко вивів Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради.