Луценко: Ніколи не думав, що справа про повернення до держбюджету $1,5 млрд буде предметом боротьби антикорупційних громадських організацій

28 квітня 2017 року Луценко повідомив, що "Ощадбанк" завершив процедуру перерахування в Державне казначейство конфіскованих коштів
Фото: EPA

Генеральний прокурор України Юрій Луценко, коментуючи критику роботи прокуратури у зв'язку зі спецконфіскацією $1,5 млрд оточення екс-президента Віктора Януковича, заявив, що ГПУ має справу з "лобізмом чужих інтересів".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив у Брюсселі в інтерв'ю "Немецкой волне", що вважає "фейковими" аргументи про низьку якість слідства у справі про повернення в державний бюджет $1,5 млрд, що належать оточенню екс-президента Віктора Януковича.

Відповідаючи на запитання про критику на адресу ГПУ у зв'язку з конфіскацією "грошей Януковича", суть якої зводиться до того, що "низька якість роботи прокуратури" може дати змогу офшорним компаніям відсудити ці гроші, Луценко сказав: "Хто може сказати про низьку якість слідства? Той, хто вивчав його матеріали. А хто вивчав їх із тих критиків, які гучно волають про це в ефірі?"

"Я ніколи не думав, що справа про повернення до держбюджету $1,5 млрд буде предметом боротьби антикорупційних громадських організацій. Я вважаю їхні аргументи фейковими. Будь-яку справу можна оскаржити у Європейському суді. Але це ж не означає, що її не треба реалізовувати", – додав Луценко.

За його словами, ГПУ має справу "з лобізмом чужих інтересів".

"Я змушений зважати на це, тому надалі ми будемо краще інформувати про нашу діяльність. У нас є 30 рішень різних судів, які визнали 500 компаній української та іноземної юрисдикції членами злочинної організації. Один із цих судів дав згоду на угоду із громадянином К., колишнім членом цієї злочинної організації. Він розкрив нам усю систему, і в підсумку суд ухвалив рішення про конфіскацію", – розповів генпрокурор.

У березні 2017 року Краматорський міський суд Донецької області ухвалив рішення про конфіскацію $1,5 млрд оточення Януковича. За даними Луценка, заблоковані кошти зберігали у вигляді грошей та цінних паперів.

28 квітня генпрокурор повідомив, що "Ощадбанк" завершив процедуру перерахування в Державне казначейство конфіскованих коштів. Президент України Петро Порошенко зазначив, що ці гроші підуть насамперед на зміцнення армії.

Державна служба фінансового моніторингу України заявила, що Янукович і його оточення могли провести незаконні фінансові операції, пов'язані з відмиванням доходів та іншими злочинами, на 199,4 млрд грн.

10 січня 2018 року Al Jazeera та "Українська правда" опублікували секретне рішення Краматорського районного суду про спецконфіскацію $1,5 млрд Януковича і його оточення.

У розслідуванні арабського видання йдеться про сприяння компанії ICU, головою ради директорів якої до 2014 року була голова Національного банку України Валерія Гонтарева, виведенню коштів з України. Сама Гонтарева заперечує незаконність проведених операцій.

Заступник генпрокурора України Євген Єнін сказав, що ГПУ не може ні підтвердити, ні спростувати справжності документа.

17 січня Луценко заявив, що у справі про конфіскацію грошей, викрадених організованим злочинним угрупованням Януковича, є 30 судових вироків.

18 січня голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін у коментарі виданню "ГОРДОН" заявив, що здивований тим фактом, що Луценко повідомив подробиці спецконфіскації $1,5 млрд на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони, що не має до цього питання "жодного стосунку". "Луценко вкотре багато і красиво брехав. Учора він сказав, що цю схему підтвердили 30 вироками суду, 29 із яких – угода зі слідством. Тобто фактів суд не розглядає, їх просто стверджують і все. Тому красива цифра 30 – це відверта брехня", – заявив Шабунін.