"Майже нереально". Буданов вважає, що Україна не зможе "повністю покласти" енергосистему РФ, як і Росія – українську

РФ повністю "не покладе" енергосистеми України, зазначив Буданов
Фото: gur.gov.ua

Російські повітряні удари по енергооб'єктах України можуть значно ускладнити роботу української енергосистеми, але не знищити. Таку думку в інтерв'ю ТСН, яке опублікували 2 серпня, висловив начальник ГУР МО України Кирило Буданов.

За його словами, також дещо некоректно говорити, що Україна повністю покладе енергосистему РФ.

"Усі ці вузли дуже сильно захищені. Так само, як у нас їх намагаються захистити. Так само, такі ж подібні заходи відбуваються в Росії. Тільки вони пішли шляхом більшого нарощування системи ППО. У них для цього спроможності набагато більші. Бо вони є виробниками таких систем", – розповів Буданов.

Начальник ГУР зазначив, що і РФ "повністю теж не покладе" енергосистеми України.

"Радянська система була максимально розгалужена і дубльована, умовно, там, три чи чотири, або у певних вузлах дубль іде. Зробити важким життя – можна. Повністю зруйнувати – майже нереально", – резюмував Буданов.

Контекст:

Російські окупанти цієї весни посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На поліпшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнення світла, обіцяють в "Укренерго".

26 липня в "Укренерго" поінформували, що "є всі причини очікувати, що найскладніший період літа – уже позаду", ситуація в енергосистемі "справді покращилася".

30 липня вперше за місяць обленерго не застосовували графіків вимкнення електроенергії. В "Укренерго" зазначили, що таких днів у серпні – жовтні побільшає, якщо не буде нових атак РФ на енергооб'єкти.