Меркель здала українські інтереси на користь Росії – Арестович про візит Зеленського в Берлін

З Меркель Зеленський зустрічався 12 липня
Фото: ЕРА
Під час зустрічі в Берліні 12 липня канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський не знайшли порозуміння щодо низки питань. Про це 15 липня в ефірі телеканала "Україна 24" повідомив речник української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі, радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

"Пані Меркель – політик, який іде. І президент із пані Меркель, я так можу сказати, не знайшли спільної мови, загального розуміння щодо цілого спектру питань, починаючи з "Північного потоку", його долі, і закінчуючи конкретною імплементацією "формули Штайнмаєра". Ввічливі заяви під час пресконференції – це просто щоб не сваритися", – сказав він.

Речник української делегації у ТКГ вважає, що візит Зеленського в Берлін "фактично нічого не приніс".

"А не приніс тому, що пані Меркель сім років трималася, але, зрештою, все-таки трохи здала українські інтереси на користь Росії. [...] Частина Заходу настільки серйозно стурбована проблемою Китаю, що готова домовитися з Росією. Ціна може бути важкою для України, навіть в оточенні [президента США Джо] Байдена є такі люди", – заявив Арестович.

Контекст:

Зустріч Зеленського і Меркель тривала протягом чотирьох годин, бесіду проводили у форматі вечері.

Зеленський прибув із дводенним робочим візитом до Німеччини 11 липня. Президент України також зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром і кандидатом у канцлери Німеччини, прем'єр-міністром федеральної землі Північний Рейн – Вестфалія Арміном Лашетом.

Приблизно о 20.00 за київським часом 12 липня Зеленський і Меркель вийшли на брифінг до ЗМІ. Канцлерка пообіцяла, що Німеччина передасть Україні 1,5 млн доз вакцини проти коронавірусної інфекції, заявила про необхідність імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і сказала, що Україна для Німеччини залишається країною для транзиту газу, "навіть у разі, якщо "Північний потік – 2" буде добудовано".

Зеленський підкреслив, що "Північний потік – 2" – це велика загроза, яка вміло ховається під маскою економічного проєкту. Президент вважає, що питання цього трубопроводу мають обговорювати на зустрічі лідерів "Нормандської четвірки" і що Україні необхідні гарантії ЄС щодо енергетичної безпеки.

Також Зеленський закликав "усі країни" чинити тиск на Росію, щоб домогтися проведення саміту лідерів "Нормандської четвірки", і виступив за залучення США у процес перемовин щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.