Моді в серпні планує відвідати Україну – ЗМІ

Моді (на фото) запросив відвідати Україну Зеленський
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді в серпні вперше за час повномасштабної російської агресії відвідає Україну. Про це 26 липня повідомило WION із посиланням на індійських дипломатів.

Очікують, що візит, який усе ще у процесі підготовки, відбудеться третього тижня серпня, найімовірніше – 23 серпня.

6 червня під час телефонної розмови Моді з перемогою на виборах привітав президент України Володимир Зеленський. Він запросив індійського прем'єра відвідати Україну.

Контекст:

8 липня Моді відвідав РФ уперше після початку повномасштабної війни, яку розв'язав Кремль в Україні. NDTV повідомило 9 липня, що в неформальній розмові з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним Моді виступив із прямим закликом припинити війну в Україні. Він нібито заявив, що "немає рішення на полі бою", а "діалог і дипломатія – це шлях уперед". Окрім того, індійський прем'єр домігся від російської сторони рішення випустити з країни всіх завербованих на війну громадян Індії.

У день, коли Моді зустрічався в Москві з Путіним, армія країни-агресора масовано атакувала ракетами Україну, розбомбивши, зокрема, національну лікарню "Охматдит" у Києві.

Президент України Володимир Зеленський зазначив в Х 9 липня, що "це величезне розчарування й нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найчисленнішої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день". Через його слова МЗС Індії викликало посла України для пояснень, також країна відклала засідання спільної робочої групи з культури.

В Офісі президента закликали Індію зайняти чітку позицію щодо агресії РФ. Водночас зазначили, що Індія і, зокрема, Моді можуть відіграти важливу роль у досягненні справедливого миру для України.