"Може поховати розслідування воєнних злочинів". Нідерландський ЗМІ присвятив статтю звільненню Мамедова

Мамедов пішов із прокуратури після 25 років роботи у відомстві
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
В Офісі генерального прокурора України після звільнення заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова не залишиться жодної людини, яка краще б упоралася з посадою головного розслідувача воєнних злочинів Росії. Про це заявив адвокат Віталій Титич, повідомив 10 серпня нідерландський мовник NOS.

NOS присвятив статтю звільненню Мамедова. У ній зазначено, що заступник генпрокурора, зокрема, вів розслідування авіакатастрофи малайзійського Boeing рейсу МН17, збитого над Донбасом.

За словами адвоката Мамедова Масі Найєма, міжнародна репутація України після того, як пішов Мамедов, опинилася під загрозою. У статті висловлено думку, що Офіс генпрокурора України "свідомо перешкоджає розслідуванню злочинів Росії".

"Українські правозахисні організації вважають, що звільнення Мамедова може поховати розслідування воєнних злочинів в Україні", – заявили журналісти.

У матеріалі зазначили, що звільнення Мамедова може бути підсумком залаштункової боротьби за владу. Правозахисники побоюються, що генпрокурорка України "не надає значення розслідуванням воєнних злочинів на Донбасі, а розслідування рейсу MH17 більше не буде пріоритетом".

"Мамедов – єдиний, хто володіє достатнім досвідом і знаннями для проведення такого роду розслідувань", – заявила директорка правозахисної організації Ukrainian Legal Advisory Надія Волкова.

Правозахисників не влаштовує те, що генпрокурорка Ірина Венедіктова взяла на себе керівництво розслідуванням. На їхню думку, у Венедіктової немає досвіду ведення таких розслідувань, а також немає часу для того, щоб входити в курс справи.

У статті NOS звертає увагу на те, що українські правозахисники звернулися до міжнародної спільноти та іноземних дипломатів із заявою про те, що звільнення Мамедова "ставить під загрозу будь-які шанси на справедливість для потерпілих". Однак вони не дістали жодної відповіді, навіть від Нідерландів.

Контекст:

30 червня департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, яким опікувався Мамедов, перепідпорядкували іншому заступнику генпрокурора – Максимові Якубовському. Це рішення розкритикували правозахисники. На їхню думку, завдяки Мамедову у провадженнях щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності, які здійснює окупаційна влада у Криму і на Донбасі, було досягнуто реального прогресу, і поважної причини для його відставки немає.

Після критики в Офісі генпрокурора змінили рішення щодо Якубовського, з 1 липня роботою департаменту опікується особисто Венедіктова.

Публічно генпрокурорка не коментувала свого рішення, але на зустрічі з правозахисниками та юристами сказала, що усунула Мамедова від керівництва "департаментом війни" через секретні листи від СБУ, змісту яких вона розкрити не може. Адвокатка Євгенія Закревська, яка була на зустрічі, уточнила у Facebook, що СБУ передала в Офіс генпрокурора лист про нібито "порушення Мамедовим режиму доступу до державної таємниці".

8 липня в Мамедова забрали ще й департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству, а також тренінговий центр прокурорів.

26 липня адвокати поінформували, що Мамедов звільняється з посади заступника генпрокурора і йде з прокуратури після 25 років роботи у відомстві. Причиною вказали тиск із боку керівництва Офісу генпрокурора та СБУ.