МЗС України про візит Путіна: Монголія завдала удару по МКС, будуть наслідки

Путін прибув до Монголії 2 вересня
Фото: kremlin.ru

Невиконання Монголією обов'язкового ордера Міжнародного кримінального суду на арешт нелегітимного російського президента Володимира Путіна є важким ударом по МКС та міжнародній системі кримінального права. Про це 2 вересня в Х заявив речник МЗС України Георгій Тихий.

"Монголія дозволила обвинуваченому злочинцю уникнути правосуддя, тим самим розділивши відповідальність за його воєнні злочини. Ми працюватимемо з партнерами над тим, щоб це мало наслідки для Улан-Батора", – написав Тихий в Х.

Путін прибув до Монголії з офіційним візитом 2 вересня, повідомляють у Telegram Кремля.

Контекст:

Поїздка до Монголії – перший візит Путіна у країну, яка визнає юрисдикцію МКС, відколи в березні 2023 року суд видав ордер на його арешт через депортацію українських дітей у Росію.

Монголія підписала й ратифікувала Римський статут. Отже, вона зобов'язана виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. У МКС напередодні візиту Путіна нагадали Монголії про її зобов'язання перед судом.

У Кремлі заявили, що "не переймаються" через візит Путіна до Монголії. Там наголосили, що в Москви "чудовий діалог із друзями в Монголії", а всі аспекти цієї поїздки ретельно готували.

Заарештувати Путіна за ордером МКС закликали Монголію в МЗС України.