МЗС України висунуло вимогу до Туреччини пояснити візит до Стамбула представників окупаційної влади Ялти

Український дипломат нагадав Туреччині про резолюції Генасамблеї ООН щодо Криму
Фото: Ukrayna Ankara Büyükelçiliği / Посольство України в Турецькій Республіці / Facebook

Міністерство закордонних справ України надіслало у Туреччину звернення із проханням пояснити повідомлення про візит до Стамбула представників окупаційної влади кримського міста Ялта. Про це 1 листопада повідомив у Facebook офіційний представник МЗС України Олег Ніколенко.

"Отримали інформацію про візит представників російської окупаційної адміністрації в Ялті до Туреччини. Відомо, що російські окупанти взяли участь у засіданні Міжнародної організації об'єднаних міст і місцевих влад, а також обговорювали можливість укладення угоди про встановлення побратимських відносин із муніципальним районом Бейлiкдюзю міста Стамбул", – написав він.

Український дипломат зазначив, що в Києві ситуацію сприймають "із надзвичайною серйозністю".

"МЗС України вже запросило офіційні пояснення турецької сторони щодо статусу візиту представників російської окупаційної адміністрації. Відповідно до норм міжнародного права, Кримський півострів – частина території України, тимчасово окупована Росією", – наголосив Ніколенко.

Він нагадав, що резолюції Генеральної Асамблеї ООН "вимагають від будь-яких сторін утримуватися від дій, які можуть поставити під сумнів статус Криму, зокрема шляхом контактів з окупаційними адміністраціями".

"Очікуємо, що влада Туреччини, яка підтримує територіальну цілісність України, належним чином відреагує на російську провокацію та не допускатиме її повторення в майбутньому", – заявив Ніколенко.

 

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають України й більшість інших країн.

Туреччина не визнає анексії Росією Криму й активно пропонує послуги посередника у переговорах між Україною та Росією, надає дипломатичну підтримку.