МЗС: Заперечуємо інсинуації Bild про нібито плани України щодо розроблення зброї масового знищення

Україна "була і залишається" відданою учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, зазначили у МЗС
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

В українському МЗС спростували у Facebook повідомлення ЗМІ про те, що Україна нібито серйозно розглядає можливість відновлення ядерного статусу.

"Офіційно спростовуємо інсинуації неназваних джерел у виданні Bild щодо нібито планів України з розробки зброї масового знищення", – прокоментував речник відомства Георгій Тихий.

Він зазначив, що Україна "була і залишається" відданою учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, до якого вона приєдналася 1994 року, відмовившись від третього за потужністю у світі військового ядерного потенціалу.

"В Україні переконані, що ДНЯЗ залишається наріжним каменем світової архітектури міжнародної безпеки. Попри російську агресію, яка триває, Україна продовжує дотримуватися положень ДНЯЗ і залишатися відповідальною учасницею міжнародного режиму ядерного нерозповсюдження", – заявив Тихий.

За його словами, на відміну від РФ, Україна виконує взяті на себе зобов'язання й "розраховує на їхнє виконання іншими відповідальними міжнародними акторами".

"Закликаємо до об'єднання зусиль світової спільноти у втіленні формули миру, зокрема її першого пункту – "Радіаційна та ядерна безпека", – резюмував речник МЗС України.

Контекст:

17 жовтня на пресконференції на полях саміту ЄС у Брюсселі президент України Володимир Зеленський переказав його нещодавню розмову з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом. Зокрема, Зеленський зазначив, що Будапештський меморандум 1994 року не працює, тому безпеку країни може гарантувати або членство в НАТО, або ядерна зброя. Президент додав, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

Оглядач Bild Юліан Рьопке повідомив, що заява Зеленського стала "шоком" для західних журналістів. За словами журналіста, кілька місяців тому високопосадовець натякав Bild, що Україна не змириться з другим наступом країни-агресора Росії на Київ. У цьому випадку буде відновлено ядерний арсенал України, від якого країна добровільно відмовилася у 1990-х у межах Будапештського меморандуму. Зокрема, український чиновник, який займається закупками зброї, сказав на закритому засіданні, що в України "є матеріали" і "є знання". Тому, "якщо буде наказ – знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу", зазначив він.

Коментуючи ці повідомлення, Зеленський заявив, що в Україні "ніколи не говорили про те, що готуються створити ядерну зброю". За його словами, для України альтернативи НАТО немає.