Зеленський відреагував на повідомлення про те, що Україна нібито хоче відновити ядерний статус

Україна не створює ядерної зброї, запевнив на пресконференції з Рютте Зеленський
Фото: nato.int

Президент України Володимир Зеленський спростував повідомлення ЗМІ про те, що українська влада нібито серйозно розглядає можливість відновлення запасів ядерної зброї. Про це глава держави сказав 17 жовтня на спільній пресконференції у Брюсселі з генсеком НАТО Марком Рютте, її транслювало "Суспільне" в YouTube.

Раніше на пресконференції на полях саміту ЄС у Брюсселі Зеленський переповів його нещодавню розмову з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом. Зокрема, Зеленський зазначив, що Будапештський меморандум 1994 року не працює, тому безпеку країни може гарантувати або членство в НАТО, або ядерна зброя. Президент додав, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

Оглядач Bild Юліан Рьопке повідомив, що заява Зеленського стала "шоком" для західних журналістів. За словами оглядача, кілька місяців тому український високопосадовець натякав Bild, що Україна не змириться з другим наступом країни-агресора Росії на Київ. У цьому випадку буде відновлено ядерний арсенал України, від якого країна добровільно відмовилася у 1990-х у межах Будапештського меморандуму. Зокрема, український чиновник, який займається закупівлею зброї, сказав на закритому засіданні, що в України є "матеріали" і "є знання". Тому, "якщо буде наказ – знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу", зазначив він. Радник Зеленського Дмитро Литвин назвав "дурницею" публікацію Bild. За його словами, вже давно можна сплутати, де слова Рьопке, а де заяви російських пропагандистів, – вони "вкидають в інформаційний простір однакові дурниці".

"Ми ніколи не говорили про те, що готуємося до створення ядерної зброї, – зазначив Зеленський на пресконференції з Рютте. – Я сказав, що коли був підписаний Будапештський меморандум шанованими ядерними державами, то там було написано, що Україна віддає свою ядерну зброю й Україна від цих шанованих країн, у той час серед них були Росія, Китай, США, матиме гарантії нашого суверенітету й територіальної цілісності. Оце я сказав. Ми віддали ядерну зброю, і люди, які на той час були нашими партнерами, вони мали надати нам гарантії безпеки".

Президент України додав, що після цього нелегітимний російський президент Володимир Путін розпочав свою окупацію, до того ж неодноразово.

"Це показує, що така безпекова парасолька не дуже безпечна для нас. Тому я й кажу, що альтернативи іншої у нас немає, окрім НАТО. Ми не створюємо ядерної зброї. Не просувайте такої ідеї", – закликав Зеленський.

Його перебив Рютте, додавши, що Україна буде в НАТО, а доти Альянс робитиме все, щоб вона мала все потрібне для перемоги.

Контекст:

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія та США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету й кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не лише ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не тиснути на Київ економічно. Натомість Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія 2014 року порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.

Зеленський заявляв, що невиконання Будапештського меморандуму означає, що будь-які домовленості у світі "помножені на нуль".