Україна серйозно замислюється про відновлення ядерної зброї, на бомбу може піти кілька тижнів – Bild

Безпеку України може гарантувати або членство в НАТО, або ядерна зброя, заявив Зеленський 17 жовтня
Фото: consilium.europa.eu

Заява президента України Володимира Зеленського про вибір України між НАТО і ядерною зброєю стала "шоком" для західних журналістів. Про це 17 жовтня повідомив оглядач Bild Юліан Рьопке.

На пресконференції на полях саміту ЄС у Брюсселі Зеленський переповів свою нещодавню розмову з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом. Зокрема, Зеленський нагадав, що Будапештський меморандум 1994 року за участю РФ, США і Великобританії обіцяв Україні захист територіальної цілісності й суверенітету в обмін на відмову від ядерної зброї, але зараз цей документ не працює, тому безпеку країни може гарантувати або членство в НАТО, або ядерна зброя.

Президент додав, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю. За словами Зеленського, Трамп його почув, зазначивши, що це "справедливі аргументи".

За словами Рьопке, кілька місяців тому український високопосадовець натякав Bild, що Україна не змириться із другим наступом країни-агресора Росії на Київ.

У цьому разі буде відновлено ядерний арсенал України, від якого країна добровільно відмовилася в 1990-ті.

Український чиновник, який займається закупівлями зброї, сказав на закритому засіданні, що в України є "матеріали" і "є знання". Тому "якщо буде наказ – знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу", вказав він.

Заходу варто "менше думати про червоні лінії Росії й набагато більше про червоні лінії України", зазначив посадовець, якого цитує Рьопке.

Контекст:

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія і США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету й кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не лише ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. Натомість Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія 2014 року порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.

Зеленський заявляв, що невиконання Будапештського меморандуму означає, що будь-які домовленості у світі "помножені на нуль".