"Він мене почув". Зеленський говорив Трампу про вибір України між НАТО і ядерною зброєю

Зеленський: Ми обираємо НАТО. Не ядерну зброю. І я вважаю, що мене почув Дональд Трамп. Він сказав: "У вас справедливі аргументи"
Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський, розмовляючи з експрезидентом США Дональдом Трампом у вересні про ймовірність вступу України в НАТО, згадав про відмову країни від ядерної зброї. Про це Зеленський заявив на пресконференції у Брюсселі 17 жовтня, трансляцію вели в YouTube Офісу президента.

"Я говорив із Трампом про НАТО. У медіа були різні сигнали щодо відношення до НАТО, до України в НАТО. Я наводив приклад Будапештського меморандуму. Мені здається, це зрозумілий приклад", – зазначив він. 

Зеленський, за його словами, нагадав Трампу умови меморандуму, за яким Україна відмовилася від ядерної зброї, а ядерні держави мали її захистити. 

"Умовою було для України віддати ядерну зброю. Дуже великий об'єм на той час. Віддати ядерну зброю, і за це – цей документ, а значить, партнери, які там, гарантують територіальну цілісність і суверенітет незалежній Україні в міжнародно визнаних кордонах на 1991 рік. Ось що було в документі. Якщо Росія порушила цей документ, хоча вона була гарантером меморандуму, то як можна вірити в цей документ?" – продовжив він. 

Зеленський підкреслив, що Будапештський меморандум не спрацював. Так само, на його думку, не працюють домовленості інших великих партнерів із Росією. 

"Це не тільки домовленості були України з Росією, а й України з усіма партнерами. Значить, у цілому всі ці домовленості не спрацювали. Хто із цих великих країн, усіх ядерних держав, постраждав? Усі? Ні, одна – Україна. Хто віддав ядерну зброю? Усі? Одна – Україна. Хто сьогодні воює? Україна. У розмові з Дональдом Трампом я йому сказав: "У нас виходить так, який же вихід? Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист. Або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієвих альянсів", – розповів він. 

Він додав, що країни НАТО сьогодні не воюють, а їхні громадяни живі. 

"І тому ми обираємо НАТО. Не ядерну зброю. І я вважаю, що мене почув Дональд Трамп. Він сказав: "У вас справедливі аргументи", – підкреслив Зеленський. 

Контекст:

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія і США – зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету й кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не лише ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. Натомість Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія 2014 року порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерної зброї.

Від ядерної зброї Україна відмовлялася під великим тиском США і Росії, згадують експерти. "Питання стояло руба. Нам сказали: "Питання про те, що вона залишається, навіть не обговорюється. Обговорюється лише питання, як, коли, куди і за що ви будете виводити ядерну зброю". Тобто Сполучені Штати й Росія – Москва й Вашингтон – у той момент однозначно, одностайно висували нам абсолютно ідентичні умови: "Ви маєте її віддати", – говорив нардеп Сергій Рахманін. 

Окрім того, Україна не мала доступу й фахівців для обслуговування цього арсеналу, а всі коди таємності були в Москві, розповідав міністр оборони України у 1993–1994 роках, генерал армії у відставці Віталій Радецький.