"Без попередніх умов". Байден заявив про готовність до переговорів із РФ щодо ядерної загрози

Байден: Зменшення ядерної загрози важливе не всупереч небезпекам сучасного світу, а саме через них
Фото: ЕРА

США готові до переговорів із країною-агресором Росією, Китаєм і Північною Кореєю заради зменшення ядерної загрози. Про це президент США Джо Байден заявив 13 жовтня у привітанні до лауреатів Нобелівської премії миру, текст промови наводить сайт Білого дому. 

Байден розповів, що під час візиту до Хіросіми в Японії торік він зустрівся з людиною, яка пережила бомбардування. За словами президента США, під час цієї зустрічі йому "переконливо нагадали, що ми маємо й далі рухатися вперед до того дня, коли ми зможемо остаточно й назавжди позбавити світ ядерної зброї". 

"Сполучені Штати готові до переговорів із Росією, Китаєм і Північною Кореєю без попередніх умов щодо зменшення ядерної загрози. Ні нашим країнам, ні світу не вигідно перешкоджати прогресу в скороченні ядерних арсеналів. Зменшення ядерної загрози важливе не всупереч небезпекам сучасного світу, а саме через них", – додав він. 

Контекст:

Колишній командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Веслі Кларк говорив в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що Байден стурбований тим, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін може застосувати ядерну зброю. За даними ЗМІ, восени США оцінювали у 50% імовірність ядерного удару РФ по Україні

Північна Корея 2023 року випробувала ядерний підводний безпілотник і балістичну ракету з імітацією ядерного заряду, крім того, регулярно влаштовує запуски балістичних ракет. 8 жовтня 2024 року лідер КНДР Кім Чен Ин заявив про наміри країни прискорювати кроки, щоб стати військовою наддержавою з ядерною зброєю

У звіті Пентагону, оприлюдненому восени 2023 року, ішлося, що Китай різко наростив запаси ядерної зброї і станом на травень 2023 року мав 500 боєголовок, що приблизно на 100 більше, ніж за рік до того, і більше, ніж прогнозували на Заході. Пентагон вважає, що до 2030 року КНР матиме понад 1 тис. ядерних боєголовок. 

Ядерну зброю у світі мають США, Великобританія, Китай, Індія, Пакистан і КНДР. Також вважають, що вона є в Ізраїлю. За оцінками SIPRI, у цієї країни може бути приблизно 80 одиниць ядерної зброї, з яких 30 – бомби вільного падіння.