На саміті НАТО всі країни готові проголосувати за політичне запрошення України в Альянс, якщо це зроблять США – ЗМІ

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня
Фото: depositphotos.com
Запрошення України в НАТО на саміті Альянсу у Вільнюсі (Литва), який відбудеться 11–12 липня, зробить незворотним процес руху країни у блок. Про це йдеться у статті "Європейської правди", опублікованій 4 липня.

У матеріалі вказано, що запрошення – перший символічний крок процесу вступу, але водночас він не активує ст. 5 договору НАТО про спільну оборону. Тобто він ніяк не "втягує" НАТО у війну, але створює "простір для деескалації", а також позбавляє сенсу російські спроби запобігти членству України в Альянсі, пояснюють у статті.

Як зазначає "Європейська правда", на саміті у Вільнюсі всі члени НАТО готові проголосувати за політичне запрошення України в Альянс, якщо це зроблять США: для Вашингтона це момент для політичного лідерства, "якому ніхто не опонуватиме".

Понад 20 країн уже підписали письмові заяви щодо підтримки руху України до членства. Зокрема Нідерланди, Бельгія й Італія. Водночас рішення з боку США ще немає.

Як пише видання, у президента США Джо Байдена ще є сім днів, щоб зрозуміти, що "зараз формується його місце в історії".

Журналісти редакції вважають, що це рішення здатне вплинути на результати виборів американського президента у 2024 році. Водночас "Європейська правда" зазначає, що у США є думка відкласти запрошення України в НАТО до саміту 2024 року у Вашингтоні, тому що в рік виборів це, "мовляв, спрацює краще". Але "історичні рішення" мають високу ціну, коли їх ухвалюють "в історичний момент, а не під час праймеріз", наголошують у матеріалі.

Пауза в запрошенні України в Альянс дасть сигнал країні-агресору Росії, що "вона має вето на вступ України в НАТО", пише "Європейська правда". Як пояснюють у статті, визначивши, що запрошення України в НАТО має умову певний рівень безпеки, Росія розумітиме, що вона має зберігати небезпеку, вищу за цей рівень.

Від рішень у Вільнюсі залежатиме "світовий порядок на найближчі десятиріччя і те, збережуть чи ні тисячі життів", резюмує видання.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ в Альянс зафіксовано в Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує вступ України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генеральний секретар НАТО Єн Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів щодо членства України в НАТО має стати її перемога і в цьому Україні допомагають члени Альянсу.