На Україну чекає членство в ЄС, але процес буде нелегким – представник Євросоюзу

Рішення про початок переговорів з Україною Єврорада вже ухвалила, а решта – це технічні питання, зазначив Тимофеюк
Скріншот: Open Ukraine / YouTube

Шлях України в ЄС буде непростим, але завершиться успішно. Таку думку 19 червня на спеціальному заході Київського безпекового форуму, заснованого фондом прем'єр-міністра України у 2014–2016 роках Арсенія Яценюка "Відкрий Україну", висловив тимчасовий повірений у справах Європейського союзу в Україні Ярослав Тимофеюк, його цитують на сайті КФБ.

"Загалом рішення про початок переговорів уже було ухвалене Європейською радою, а решта – це технічні питання. Та дуже часто все впирається саме в технічні питання. І я радий, що ми оминули ці перешкоди, і в Люксембурзі наступного тижня відбудеться відповідна зустріч. Це важливий крок, але це буде лише початком довгого і складного процесу", – наголосив дипломат.

За словами Тимофеюка, на кожному кроці будь-яке рішення "потребує повного консенсусу" країн – членів ЄС.

"Розширення базується на конкретних результатах країни, що планує приєднатися", – наголосив дипломат.

Тимофеюк нагадав, що свого часу Польща теж проходила складний шлях приєднання до ЄС, але результат був успішним, незважаючи на скептичні прогнози.

"Членство в ЄС чекає і Україну, але процес буде нелегким", – резюмував він.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ у Євросоюз 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. У грудні 2023-го Європейська рада рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України у блок.

У березні 2024-го Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проєктів переговорних рамок.

Бельгійське головування у Раді ЄС проінформувало 14 червня, що постпреди країн – членів Євросоюзу схвалили проєкт переговорних рамок щодо вступу України в ЄС. У представництві заявили, що скликають першу міжурядову конференцію з Україною 25 червня (у Люксембурзі), після якої переговори про вступ почнуть офіційно.