Нардеп Шипко: "Відродження" вимагає заслухати звіт МОЗ про рівень вакцинації в Україні

Андрій Шипко: Замість роз'яснень, кого і коли треба вакцинувати, журналістам порадили пошукати в Google усю необхідну інформацію. Дошукались...
Фото: vidrodzhennya.org.ua

Керівник Міністерства охорони здоров'я повинна цього тижня надати інформацію про кількість вакцинованих в Україні, заявив народний депутат групи "Партія "Відродження", член комітету ВР із питань охорони здоров'я Андрій Шипко.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України повинна цього тижня відзвітувати перед парламентом про ситуацію із захворюваністю на кір в Україні, заявив народний депутат від групи "Партія "Відродження", член комітету ВР із питань охорони здоров'я Андрій Шипко. Депутатська група очікує, що керівник відомства надасть інформацію про охоплення населення щепленнями, повідомляє сайт політичної сили.

Шипко нагадав, що півтора року тому керівництво МОЗ відмовилося надати журналістам інформацію про щеплення для дітей. У вересні 2016 року заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський у відповідь на запитання журналіста про щеплення дітям першого року життя заявив, що не має пам'ятати таких даних. "Це написано в кожному путівнику, той самий Google вам показує графік вакцинації", – цитувало Лінчевського агентство УНН.

"Замість роз'яснень, кого і коли потрібно вакцинувати, журналістам порадили пошукати в Google усю необхідну інформацію. Дошукалися... Тепер маємо спалах кору та, на жаль, дитячі смерті. Тому наша депутатська група вимагає заслухати цього тижня звіт в.о. міністра охорони здоров'я України з приводу ситуації, що склалася із захворюванням на кір. Керівник відомства мусить надати інформацію щодо стану охоплення щепленнями в Україні", – заявив сьогодні Шипко на засіданні погоджувальної ради фракцій.

Політик додав, що парламент має ухвалити закон про загальнообов'язкове медичне страхування.

"Ми вкотре чуємо якісь байки від МОЗ, мовляв, кожен українець уже цього року матиме медичну страховку. А я вам скажу, що гарантований пакет медичних послуг, передбачений медреформою, не є медичним страхуванням. І закон про загальнообов'язкове медичне страхування треба ухвалювати. Такий законопроект є – це №4981 "Про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування". Цей проект закону отримав схвальний висновок профільного комітету, і партія "Відродження" наполягає на його негайному розгляді. І ми зможемо до другого читання доопрацювати його. Давайте візьмемо цей законопроект як базу і докладемо спільних зусиль до впровадження медичного страхування в Україні", – закликав народний депутат.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, протягом 2017 року в Україні зафіксовано 4782 випадки кору, у період із 2017-го до 11 січня 2018-го від цього захворювання померло шестеро людей.

У листопаді 2016 року Всесвітня організація охорони здоров'я попереджала про можливу епідемію кору в Україні через низький рівень вакцинації дітей.

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип шкіри і загальна інтоксикація. Morbillivirus – вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається повітряно-крапельним шляхом. Цей вірус може жити в повітрі і на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покинула приміщення, повідомляють у МОЗ. Дев'ять із 10 неімунізованих людей, які контактують із хворим, заразяться.

Це захворювання є однією із головних причин дитячої смертності у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно 3040 млн дітей хворіють на кір, понад 800 тис. помирає від інфекції та її ускладнень. Єдиним дієвим способом профілактики кору є вакцинація.