Нардеп від "Слуги народу", якого випустили під заставу, перебуває за межами України – САП

Одарченко балотувався від партії "Слуга народу", але його виключили з неї
Фото: Слуга народу - Одарченко Андрій - Округ 170 / Facebook

Депутат Верховної Ради Андрій Одарченко, який балотувався від "Слуги народу" і якого підозрюють у спробі підкупу посадовця Державного агентства відновлення, порушив умови виходу під заставу й покинув Україну. Таке припущення представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України 18 вересня зробила на засіданні Вищого антикорупційного суду, трансляцію вели на сайті ВАКС.

За даними САП, нардеп міг виїхати через Закарпатську область, оскільки він мав тісні стосунки з екскерівником Закарпатської ОДА Віктором Микитою, вважає обвинувачення. Прокуратура водночас зазначила, що інформацію не підтверджено.

"Наразі підтвердити цю інформацію не можу, але є оперативна інформація, що він перебуває за кордоном... Паспорти його здані... За оперативною інформацією, можливо, перетнув поза межами пропускного пункту", – цитує "Суспільне" представника прокуратури.

Канал також зазначає, що Одарченко не з'явився на засіданні суду, також не був сьогодні на роботі в Раді.

Адвокати в суді заявили, що їм не відомо, де їхній підзахисний, і протягом останніх двох днів вони з ним не спілкувалися.

Пізніше пресслужба САП у Telegram заявила, що ініціює оголошення народного депутата в розшук. Правоохоронці не називають імені парламентаря, але в повідомленні йдеться про неявку в суд, збігаються й інші деталі.

САП також ініціювала стягнення в дохід держави застави, яку призначили нардепу. Суд постановив застосувати примусове приведення Одарченка на наступне судове засідання – 19 вересня о 8.00.

Контекст:

21 листопада Одарченка, який є членом комітету ВР з антикорупційної політики, повідомили про підозру у спробі підкупити голову Держагентства відновлення Мустафу Найєма.

За даними справи, нардеп запропонував хабар за ухвалення міжвідомчою робочою групою рішення про виділення із фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, у якому народний обранець обіймає посаду ректора. Запропонована сума хабаря має становити 8% від обсягу фінансування, зазначає САП. Одарченка вказано як ректора на сайті Державного біотехнологічного університету з позначкою, що дію контракту "припинено до складання повноважень народного депутата України".

Як стверджує слідство, підозрюваний дав топпосадовцю частину хабаря в розмірі 0,39 біткоіна ($10 тис.). У САП зазначили, що голова Держагентства співпрацював із правоохоронцями та сприяв розслідуванню.

22 листопада ВАКС України обрав для Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 20 січня 2024 року з альтернативою застави в розмірі 15 млн грн. За два дні Центр протидії корупції повідомив, що нардеп вийшов із СІЗО під заставу.

23 листопада членство нардепа Одарченка зупинили у парламентській фракції "Слуга народу". Також політика виключили з партії.

16 квітня 2024 року справу Одарченка передали до суду.