Нардепу Гуньку, якого викрили на хабарі, висунули підозру

Гунька викрили "на гарячому" під час отримання хабаря, повідомили в СБУ
Фото: Анатолій Гунько / Facebook

Народному депутату від "Слуги народу" Анатолієві Гуньку повідомили про підозру в хабарництві. Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро.

"НАБУ і САП повідомили про підозру чинного нардепа, викритого разом із двома пособниками на отриманні $85 тис. неправомірної вигоди", – ідеться в повідомленні.

Імені нардепа в бюро не вказали, але в релізі зазначено, що він є головою тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України. Відповідно до постанови про створення цієї ТСК, голова комісії – Гунько.

НАБУ, САП і СБУ повідомили про викриття на хабарі чинного нардепа 8 серпня. ЗМІ уточнили, що цей нардеп є членом фракції "Слуга народу" Гуньком. За даними СБУ, він "продав" землю Національної академії аграрних наук – за гроші обіцяв надати в користування одну з ділянок навчального закладу. "Викрили його "на гарячому" під час отримання ним першої частини неправомірної вигоди в розмірі $85 тис.", – поінформували у спецслужбі.

Як уточнили в бюро сьогодні, Гунько запропонував підприємцю отримати в користування землю, яка була під управлінням одного з українських держпідприємств.

"Свої "послуги" він оцінив у розрахунку $130/1 га землі", – зазначили в НАБУ. Дії нардепа кваліфікували за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (отримання неправомірної вигоди посадовою особою), санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на період до трьох років із конфіскацією майна.

Контекст:

Гунько пройшов у Верховну Раду як мажоритарник, балотуючись від пропрезидентської партії. Він переміг на довиборах до Ради у 208-му окрузі 2020 року. За інформацією Центрвиборчкому, Гунько тоді здобув 34,1% голосів, його головний суперник – екснардеп, голова Радикальної партії Олег Ляшко – 31,78%.