"Настав час вирішувати проблеми". Умєров пояснив причини звільнення командувачки Медсил ЗСУ

Умєров розповів, що зробив подання стосовно заміни командувачки Медсил ЗСУ
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Facebook

Причини заміни командувачки Медичних сил Збройних сил України "є очевидними для всіх, хто бореться в лавах оборони, і всіх, хто їм допомагає", заявив міністр оборони України Рустем Умєров. Про це він повідомив 19 листопада у Facebook.

Президент України Володимир Зеленський указом від 19 листопада звільнив Тетяну Остащенко з посади командувача Медичних сил ЗСУ, а іншим указом призначив на цю посаду Анатолія Казмірчука.

Умєров розповів у Facebook, що це він зробив подання Зеленському про заміну командувачки Медсил ЗСУ.

"Відповідна проблематика обговорювалася багато разів. Настав час вирішувати проблеми медичного забезпечення наших воїнів", – написав глава Міноборони.

Умєров назвав завдання, які потрібно вирішити в цій сфері:

  • максимальна цифровізація процесів і дотримання всіх стандартів медичного забезпечення, включно з постачанням якісних медичних засобів і медичної техніки. "Таких проблем, як із неякісними турнікетами, просто не має бути у принципі";
  • розвиток системи навчання тактичної медицини за стандартами НАТО з відповідним ресурсним забезпеченням. Впровадження всіх необхідних фронту медичних практик, які дадуть змогу зберегти якомога більше життів українських воїнів;
  • забезпечення постійної ротації особового складу між тактичним і стратегічним рівнями для набуття й передання досвіду по всьому циклу лікування поранених, травмованих і хворих.

Казмірчук до призначення був начальником Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у Києві, повідомив Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Контекст:

Остащенко, яка була головною інспекторкою Міноборони, призначили командувачкою Медсилами ЗСУ в липні 2021 року. Вона стала першою жінкою, яка очолила одне з командувань у ЗСУ.

13 листопада 2023 року "Українська правда" написала з посиланням на співрозмовників у військово-політичному керівництві країни, що Умєров готує подання на звільнення трьох офіцерів вищої ланки, зокрема Остащенко (у матеріалі також згадували командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського й командувача Об'єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва).

УП писала, що на звільненні Остащенко наполягали парамедики й волонтери, які займаються медичним забезпеченням сил оборони України.

Того самого дня Міністерство оборони України закликало масмедіа "дотримуватися інформаційної гігієни" й заявило, що "всі працюють у штатному режимі, рішення обговорюються в координації з Генштабом ЗСУ", а "інформація, опублікована низкою ЗМІ, не відповідає дійсності".