Нідерланди разом зі ще однією країною доправлять Україні ЗРК Patriot – Оллонґрен

Оллонґрен не стала називати строки постачання Patriot в Україну
Фото: defensie.nl (ілюстративне)

Нідерланди разом з іншою країною мають намір передати Україні один ЗРК Patriot. Про це 21 червня повідомила міністерка оборони країни Кайса Оллонґрен, її цитує NL Times.

Про яку саме державу йдеться, Оллонґрен не уточнила.

Вона вважає, що ця країна має сама про це оголосити.

Водночас Оллонґрен не стала називати строки постачання Patriot в Україну, щоб не давати росіянам жодної інформації.

Про те, що Нідерланди погодили передання Україні радіолокаційної станції і трьох пускових установок до ЗРК Patriot, 11 червня поінформував прем'єр-міністр країни Марк Рютте.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів у 2023 році. Цей комплекс, зокрема, здатний збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot.

12 червня The New York Times повідомила, що Байден схвалив розміщення ще одного ЗРК Patriot в Україні, комплекс нібито доправлять із Польщі, де він захищає ротаційні сили американських військ, які повертатимуться у США. 13 червня цю ідею назвав "небезпечною" глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

20 червня передання ЗРК Patriot Україні погодила Румунія.

Українська влада закликає партнерів передати Україні більше таких ЗРК і веде переговори про це. Глава Української держави Володимир Зеленський навесні 2024 року заявив, що Україні потрібно ще щонайменше сім Patriot або схожих ЗРК, а щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ – 25 таких систем.