Нідерланди закуповують для України 51 радар для виявлення дронів

Радари здатні виявити дрони, що рухаються, навіть на високих швидкостях, зазначили в Міноборони України
Фото: defensie.nl

Нідерланди закуповують для України 51 мобільний радар для виявлення БПЛА. Про це 22 серпня повідомляють у Telegram Міноборони.

Очікують, що їх передадуть Києву в четвертому кварталі 2024 року.

"Постачальником цих радарів є нідерландська компанія Robin Radar Systems. Системи здатні контролювати навколишнє середовище і виявляти дрони, що рухаються, навіть на високих швидкостях. Мобільність радарів дає можливість безперервно виявляти безпілотники противника, а потім виводити їх з ладу", – ідеться в повідомленні.

Нідерландський міністр оборони Рубен Брекельманс зазначив у Х, що надійна протиповітряна оборона "має життєво важливе значення", тому Нідерланди закуповують для України 51 мобільний радар.

Контекст:

Нідерланди активно підтримують Україну у війні проти РФ, надаючи військову, фінансову і гуманітарну допомогу.

2022 року лише на військову допомогу Україні, за даними уряду Нідерландів, виділили €1 млрд. Зокрема, це одна з трьох країн, які передали Україні ЗРК Patriot. Крім того, Нідерланди обіцяли передати Україні винищувачі F-16, повідомляв президент України Володимир Зеленський.

Про те, що Нідерланди нададуть Україні у 2024 році додатковий пакет допомоги у розмірі €2,5 млрд, наприкінці листопада 2023 року проінформували в нідерландському МЗС.

Зеленський і тодішній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 1 березня 2024 року в Харкові підписали двосторонню угоду між країнами у сфері безпеки. Документ зокрема передбачає €2 млрд військової допомоги від Нідерландів цьогоріч, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних 10 років.