Новий глава міноборони Великобританії приїхав до Одеси й оголосив про новий пакет військової допомоги для України

Гілі (на фото) анонсував нову допомогу Україні після зустрічей із Зеленським та Умєровим в Одесі
Фото: EPA

Великобританія надасть Україні новий пакет військової допомоги, у який, зокрема, входять артилерійські установки, боєприпаси і високоточні ракети. Про це під час візиту до Одеси 7 липня оголосив новий міністр оборони Сполученого Королівства Джон Гілі, його цитує сайт британського уряду.

Зазначено, що Гілі анонсував нову допомогу Україні після зустрічей із її президентом Володимиром Зеленським і міністром оборони Рустемом Умєровим.

"Можливо, в уряді відбулися зміни, але Великобританія єдина в підтримці України. Як новий міністр оборони я гарантую, що ми посилимо підтримку з боку Великобританії, збільшивши постачання життєво необхідної військової допомоги, – наголосив Гілі. – Цей уряд непохитний у своєму зобов'язанні й далі надавати військову допомогу і стоятиме пліч-о-пліч із нашими українськими друзями стільки, скільки потрібно".

Як зазначили в уряді Великобританії, у новий пакет увійдуть:

  • чверть мільйона боєприпасів 50 калібру;
  • 90 протитанкових ракет Brimstone;
  • 50 малих військових катерів для підтримки річкових та прибережних операцій;
  • 40 машин розмінування;
  • 10 артилерійських знарядь AS-90;
  • 61 бульдозер для будівництва оборонних позицій;
  • підтримка раніше наданих AS-90, зокрема 32 одиниці нових стволів і критично важливих запасних частин, які допоможуть Україні випустити ще 60 тис. 155-мм снарядів.

Гілі, який за 48 годин після свого призначення відвідав Одесу, також доручив британським чиновникам забезпечити, щоб обіцяний у квітні пакет військової допомоги було прискорено й доправлено в Україну в повному обсязі протягом наступних 100 днів.

Контекст:

Лондон підтримує Україну в боротьбі з російською агресією, надаючи зокрема військову допомогу.

12 січня Україна і Великобританія підписали першу угоду про гарантії безпеки. Окрім того, королівство є одним із найбільших донорів України.