Орбан заявив, що Україна ніколи не увійде в ЄС або НАТО, а стане "буферною державою"

Орбан (у центрі) 27 липня виступив із промовою в румунському місті Беїле-Тушнад
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який головує в Раді Євросоюзу, заявив, що Україна не зможе вступити в ЄС, а також у НАТО. Про це він сказав 27 липня, виступаючи із промовою в румунському місті Беїле-Тушнад, його цитує Reuters.

На думку Орбана, Україна ніколи не стане членом ЄС або НАТО, оскільки "в нас, європейців, бракуватиме на це грошей".

Він зазначив, що "ЄС має відмовитися від своєї ідентичності як політичного проєкту і стати економічним та оборонним проєктом".

Як указав Орбан, Україна нібито повернеться до ролі "буферної держави", із гарантіями, які закріплені США і Росією, цитує угорського прем'єра hvg.hu.

Орбан у лютому вже заявляв, що Україну потрібно залишити "буферною зоною" між Росією й Заходом, "звісно, з  гарантіями безпеки". Якщо це не вдасться, вважає угорський прем'єр, то "Україна втратить свою землю", а росіяни "знищуватимуть Україну знову й знову".

На слова політика відреагували в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Мінкульті. Там наголосили, що РФ не цікавлять жодні "буфери", а її мета – "експансія і знищення України".

"Членство України в НАТО – єдина дієва й довгострокова гарантія ненападу Росії. Україна поза Альянсом – це "запрошення" Кремля для продовження агресії", – зазначили в організації.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. У грудні 2023 року Європейська рада рекомендувала розпочати переговори про вступ України у блок.

21 червня Рада ЄС ухвалила спільні позиції Євросоюзу, включно з переговорними рамками, для переговорів про вступ з Україною. 25 червня в Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція ЄС з Україною, після якої переговори про вступ стартували офіційно.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали. У підсумковій декларації ювілейного, 75-го саміту НАТО, який 9–11 липня 2024 року відбувся у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – в НАТО".

ЗМІ повідомляли, що Орбан у присутності глави української держави Володимира Зеленського на саміті НАТО заявив, що Україна не має вступати в Альянс.

Після саміту Зеленський висловив сподівання, що "наступним кроком буде запрошення, а після нього – членство" України в НАТО. "Зрозуміло, що ми не будемо в НАТО, поки не закінчиться війна в Україні, але я сподіваюся, що ми переможемо", – наголосив президент.