Орбан знову закликав до припинення вогню і переговорів із РФ. Каже, що його "жахає" план перемоги України

Орбан хоче, щоб Макрон і Шольц "якнайшвидше" розпочали переговори з представниками країни-агресора РФ
Фото: Orbán Viktor / Facebook

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив 17 жовтня у Facebook, що план перемоги України, який Європейській раді презентував сьогодні президент України Володимир Зеленський, "не може не жахати". 

Орбан зазначив, що він від самого початку повномасштабної війни закликає змінити стратегію з підтримки України, яку обрав Євросоюз. 

"Європейський cоюз вступив у цю війну з погано організованою, погано виконаною, погано прорахованою стратегією, за яку найбільше відповідальний президент Єврокомісії. Ми програємо цю війну, тому стратегія не працює. Вона повинна бути змінена! Але це не означає більше воєн, більше небезпечної зброї і зброї далекого радіуса дії, але це означає, що нам потрібно перейти від стратегії війни до стратегії миру. Нам потрібні припинення вогню і мирні переговори!" – написав він. 

Орбан заявив, що має намір закликати канцлера Німеччини Олафа Шольца і президента Франції Еммануеля Макрона від імені всього Євросоюзу "якнайшвидше розпочати переговори з росіянами, щоб знайти вихід із цієї ситуації".

Контекст:

Відносини Києва й Будапешта погіршилися після ухвалення в Україні 2017 року закону "Про освіту", який розширює використання державної мови у шкільному навчанні (він викликав незадоволення Будапешта). Також в Угорщині вважали неприйнятним ухвалений 2019 року закон про функціонування української мови як державної через те, що він нібито порушує права угорської меншини в Україні. 

Після початку повномасштабної війни Орбан і представники його уряду зробили низку заяв, які критикували в Україні. Напад РФ на Україну Будапешт засудив, але уряд Угорщини неодноразово блокував рішення ЄС, які стосувалися підтримки України й санкцій проти РФ. Ідеться про 41% рішень, говорив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс 27 травня 2024 року. 

У червні Орбан спілкувався із Зеленським на полях саміту ЄС, тоді угорський політик підійшов до президента України, коли ввімкнули трансляцію зі спрямованої на нього камери. ЗМІ припускали, що це був навмисний сигнал про потепління відносин між країнами. 

Орбан приїздив у Київ 2 липня, під час візиту він запропонував Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася". 5 липня він без погодження з Україною та ЄС (Угорщина тоді головувала в Єврораді) їздив до країни-агресора Росії й обговорював з нелегітимним президентом цієї країни Володимиром Путіним війну РФ проти України.

Зеленський прямо не коментував "мирних" ініціатив Орбана, але говорив 18 липня про недопустимість дій політиків, які, використовуючи інших, зокрема Україну, намагаються врегулювати свої питання. 

17 жовтня у Брюсселі Зеленський і Орбан, за словами президента України, "привіталися, що вже непогано"