Папа Франциск зустрінеться із Зеленським на полях саміту G7. Він стане першим понтифіком, який візьме участь у зустрічі лідерів "Великої сімки"

Папа римський і Зеленський проведуть зустріч 14 червня
Фото: president.gov.ua (архів)

Папа римський Франциск 14 червня проведе зустріч із президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту лідерів "Великої сімки", який приймає Італія. Про це проінформував Vatican News.

Зазначають, що понтифік прибуде на саміт G7 у п'ятницю, де його зустріне прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.

Франциск спочатку проведе двосторонні зустрічі з главою МВФ Крісталіною Георгієвою, Зеленським, президентом Франції Еммануелем Макроном і прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Ближче до вечора понтифік проведе другу серію двосторонніх зустрічей: із президентом Кенії Вільямом Руто, прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді, президентом США Джо Байденом, президентом Бразилії Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою, президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, президентом Алжиру Абдельмаджидом Теббуном.

Як вказав Vatican News, Франциск стане першим папою римським, який візьме участь у саміті G7.

Контекст:

Саміт G7 приймає Апулія, він відбудеться 13–15 червня. У зустрічі беруть участь лідери семи держав-членів, а також президенти Європейської ради і Єврокомісії, які представляють ЄС.

За словами Зеленського, Україні, її оборонній та економічній стійкості буде присвячена більша частина порядку денного саміту G7. Президент очікує, що на зустрічі "Великої сімки" затвердять формат використання російських активів на користь України, зокрема для розвитку ОПК країни і спільного виробництва зброї. Зеленський підтвердив, що під час зустрічей із Байденом і прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою підпише двосторонні безпекові угоди.

Зеленський уже прибув на саміт і бере участь у першій його частині, яка присвячена війні в Україні.