Подоляк: Зеленський делікатно, але чітко пояснив Авакову, що президент у цій країні він, і тільки він

Подоляк: Я відчуваю до Авакова "щонайтепліші почуття"
Фото: Михаил Подоляк / Facebook

Радник з антикризових комунікацій глави Офісу президента Михайло Подоляк висловив думку, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков іноді занадто очевидно намагався перетягнути на себе функції президента. Подоляк запевняє, що Володимир Зеленський зміг урегулювати цю ситуацію.

Міністр внутрішніх справ України Арсеній Аваков не є загрозою для президента України Володимира Зеленського, тому що глава держави "чітко пояснив" главі МВС, "хто у країні головний". Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів радник з антикризових комунікацій глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"Іноді Аваков занадто очевидно намагався перетягнути на себе функції президента. Не знаю навіщо. Зараз, по-моєму, Володимир Олександрович делікатно, але чітко пояснив, що президент у цій країні він, і тільки він, і головні напрями визначає тільки він, але в Арсена Борисовича – безпека", – зазначив Подоляк.

На запитання журналістки, коли саме відбулася ця розмова, Подоляк сказав, що це "не питання однієї розмови".

"Це питання поведінкових внутрішніх реакцій. Знаєте, як кажуть: "кулуари". Ось у кулуарах у певний спосіб люди поводяться. І мені здається, що ця диспозиція, нова диспозиція, виникла протягом останніх трьох-чотирьох місяців, коли вже точно зрозуміло, що Володимир Олександрович – це серйозний гравець і він прийшов на досить тривалий час (на довший, ніж багато хто думає, але відразу скажу, що ми не говоримо про авторитаризм, поліцейську державу тощо, ні). І Арсен Борисович теж це зрозумів. І це дуже добре. Тому що неможливо ефективно працювати, коли існує чиясь ілюзія, що він має право перетягувати на себе функції президента", – зауважив радник глави Офісу президента.

Він додав, що водночас відчуває до Авакова "щонайтепліші почуття".

Аваков очолює МВС із 2014 року. Він входив у Кабінети Міністрів Арсенія Яценюка, Володимира Гройсмана, Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля.

На початку червня парламентська фракція "Голос" розпочала збирати підписи за відставку Авакова. 5 червня відповідний проєкт постанови зареєстрували у Верховній Раді. Це сталося після того, як у відділі поліції в Кагарлику зґвалтували і катували жінку (у злочині підозрюють двох поліцейських), а у Броварах сталася перестрілка в одному із житлових кварталів.

У пояснювальній записці автори документа пропонують звільнити Авакова за "нездатність забезпечити належну роботу системи органів внутрішніх справ, а також захист прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань".

17 червня комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував внести до порядку денного сесії парламенту проєкт постанови про звільнення Авакова.

У червні в Києві кілька разів відбувалися акції, учасники яких вимагали відставки глави МВС, зокрема 5-го і 18 червня.

За даними "РБК-Україна", Аваков висловив готовність добровільно піти у відставку, але Зеленський цієї пропозиції нібито не прийняв.