Політолог: Швидше проти Думи відкриють кримінальну справу, ніж вона стане заступницею Єрмака

Олена Дума очолює АРМА з 30 червня 2023 року
Фото: Олена Дума / Facebook

Політолог Михайло Шнайдер не вірить, що голову Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олену Думу можуть призначити заступницею глави Офісу президента Андрія Єрмака. Про це він написав у своєму Facebook 4 вересня й додав, що такі чутки публікують у Telegram-каналах.

"Ну нарешті, наша влада вирішила зайнятися кадровими перестановками. Бо це питання не просто назріло, а вже й трошки перезріло. Очікувані зміни суттєві, у тому числі щодо заступника керівника ОП Ростислава Шурми. Чутки про те, що Шурму замінять, ходили вже дуже давно. Але основна інтрига полягає в тому, хто стане новим заступником Єрмака", – написав Шнайдер.

Він заявив, що здивований чутками про ймовірне призначення на цю посаду нинішньої голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олени Думи.

"Дуже дивна історія, якщо згадати, що саме бездіяльність цієї чиновниці призвела до того, що Україна мало не втратила яхту кума Путіна Віктора Медведчука вартістю 8,5 млрд грн. У журналістів це зародило деякі підозри про те, що Дума може свідомо або несвідомо підігравати російським силам. Нагадаю, їй закидали тісні зв'язки зі зрадником і агентом ФСБ Олегом Кулінічем, якого затримала СБУ. Також Дума брала участь у пресконференції з дискредитації України перед американськими партнерами", – зазначив політолог.

Шнайдер вважає, що інформація про плани щодо призначення Думи в Офіс президента є фейком. 

"Не додає впевненості у професіоналізмі Думи й те, що за час її керівництва АРМА фактично бралося лише за гучні й медійні справи, на яких намагалося піаритися. А от майно, яке б насправді приносило користь, воно чомусь ігнорує. Тому таке підвищення Думи абсолютно нелогічне й виглядає як мінімум фейком. Я швидше повірю в те, що проти неї відкрита кримінальна справа, аніж у те, що вона стане заступницею Єрмака", – резюмував експерт.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника глави Офісу президента. Відповідний указ №603/2024 від 3 вересня опублікували на сайті глави держави.

ЗМІ повідомляли, що на Банковій розглядають кандидатуру нинішнього глави Мінстратегпрому Олександра Камишіна на заміну Шурмі.

3 вересня Камишін написав заяву про відставку.

Олену Думу головою Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами Кабмін призначив 30 червня 2023 року. Проти її обрання була низка громадських організацій, зокрема, Центр протидії корупції і Transparency International Ukraine. На результати конкурсу в АРМА звернули увагу також посли G7. Серед претензій до переможниці конкурсу вказували відсутність професійного досвіду, політичну заангажованість, імовірні ділові контакти з особами, яких підозрюють у державній зраді та співпраці з Росією. Сама Дума відкидає всі звинувачення на свою адресу.