АРМА передало в держуправління заарештоване майно "Межигір’я"

Усі надходження з парку "Межигір’я" тепер ітимуть до державного бюджету, повідомили в АРМА
Фото: depositphotos.com

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передало в державне управління рухоме заарештоване майно паркового комплексу "Межигір’я", який належав колишньому президенту України Вікторові Януковичу. Про це повідомила голова АРМА Олена Дума в Telegram 15 липня.

За її словами, ідеться про рухоме майно, заарештоване після Революції гідності. Із 2014 року за його збереження відповідали активісти.

"Підписання документів про передачу майна стало фінальним етапом роботи міжвідомчої комісії, яка два місяці працювала на території "Межигір’я". Комісія у складі представників ДУ "Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я", Центрального МТУ АРМА, Фонду держмайна і САП оглянула понад 25 тис. одиниць рухомого майна, розміщених у 121 будівлі та споруді", – написала вона.

Дума нагадала, що найбільший об’єкт – музей "Хонка" із 3,6 тис. одиниць майна, де було виявлено понад 500 цінних об’єктів, які раніше не були описані: витвори мистецтва, ікони, барельєфи, люстри тощо. 

Усі надходження від функціонування "Межигір’я" тепер йтимуть до державної скарбниці, додала вона.

Контекст:

"Межигір'я" – колишня резиденція Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, у якій він жив із 2002-го до 2014 року.

Після втечі Януковича в Росію в червні 2014 року суд повернув земельну ділянку, на якій розташоване "Межигір'я", у держвласність. 2017 року після низки судових процесів у власність держави перейшла сама резиденція.

24 червня Міністерство захисту довкілля України повідомило, що на території "Межигір'я" створять парк-пам'ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

14 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкт про створення парку-пам'ятки загальнодержавного значення "Межигір'я".

Із 2014 року за парком стежила громадська організація "Національний парк України "Межигір'я", яку очолює Денис Тарахкотелик. В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" він заявив, що нові управителі хочуть почати дробити "Межигір'я", а не зберігати як цілісний комплекс. Також він говорив, що його організація залишиться із 70 млн грн боргів після передання парку державі.