Яхта й колекції Медведчука, "Гулівер" і дивна бездіяльність посилюють недовіру до керівниці АРМА Думи – політолог

Одним із останніх епізодів стало намагання АРМА взяти під управління бізнес-центр "Гулівер" у Києві, написав політолог Кулик
Фото: АРМА – Агентство з Розшуку та Менеджменту Активів / Facebook

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) може бути втягнутим у сприяння інтересам утікачів з України, таких як кум нелегітимного президента РФ Віктор Медведчук і Олександр Клименко – колишній міністр часів експрезидента-втікача Віктора Януковича. Про це написав у своєму блозі на сайті "Цензор.НЕТ" політолог Віталій Кулик.

Він зазначив, що керівниця АРМА Олена Дума останнім часом стала фігуранткою кількох резонансних історій у ЗМІ, які викликають сумніви в її неупередженості.

"Медіа писали про те, як Олена Дума опинилася в центрі скандалу через те, що завдяки її діям, чи, точніше, бездіяльності, Україна ледь не втратила яхту екснардепа-зрадника Медведчука, а останній був за крок від того, щоб отримати своє майно назад. Деякі оглядачі припускають, що Олена Дума могла свідомо діяти на користь Медведчука, хоча більшість схиляється до думки, що це могла бути службова недбалість", – написав Кулик у своїй колонці.

Він вважає, що правоохоронці мають провести ретельне розслідування, щоб з'ясувати істину. Одним з останніх епізодів стало намагання АРМА взяти під управління бізнес-центр "Гулівер" у Києві. Також на сайті Кабміну з'явилася петиція з вимогою націоналізувати "Гулівер" і створити в ньому реабілітаційний центр для ветеранів. За інформацією Кулика, ініціаторами петиції могли бути люди, пов'язані з Клименком.

"Гра відбувається на різних рівнях й інколи є досить тонкою – через мотивацію "бюрократичної неповороткості", бездіяльності чи навпаки активного втручання на користь потенційного вигодоотримувача. Розслідувачі стверджують, що керівниця АРМА Олена Дума не лише втягнута в цю гру, а і є одним із провідних гравців. Її відомство – ключове в управлінні активами зрадників і колаборантів. Вона за посадовим функціоналом не може бути поза цією грою", – прокоментував Кулик.

Експерт додав, що питання навколо "Гулівера" заслуговує на увагу, особливо з огляду на попередні дії АРМА щодо активів Медведчука.

Кулик зазначив, що минулого року організація "Transparency International Україна" висловила сумніви щодо призначення Думи на посаду керівника АРМА, вважаючи це рішення потенційно ризикованим.

"Громадськість також припускала, що Олена Дума мала контакти з Олегом Кулінічем, екскерівником кримського управління СБУ, підозрюваним у держзраді, просуваючи його інтереси на Чернігівщині. Вона також брала участь у 2019 році у спільній пресконференції із Семом Кісліним, фінансовим донором Рудольфа Джуліані, яка була направлена на дискредитацію кандидата у президенти США Джо Байдена", – заявив він. 

Дума тоді відкинула звинувачення в політичній заангажованості й відсутності належної кваліфікації, зазначив Кулик.

"Але в середовищі антикорупціонерів, розслідувачів і західних дипломатів у ці спростування не повірили. Яхта й колекції Медведчука, "Гулівер" і дивна бездіяльність АРМА явно посилює цю недовіру", – підсумував автор.