Понад 99% житлових будинків готові до опалювального сезону, газу й вугілля достатньо – Шмигаль

Шмигаль розповів про готовність до зими
Фото: kmu.gov.ua

Незадовго до початку опалювального сезону майже всі житлові будинки й заклади соціальної інфраструктури готові до майбутньої зими. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 15 жовтня, його цитує сайт Кабміну.

За його словами, понад 99% житлових будинків готові до опалювального сезону, а серед шкіл, садочків і лікарень кількість готових до зими також "наближається до 100%". Понад 18 тис. котелень і 4,8 тис. центральних теплових пунктів – на стадії готовності до подавання тепла, поінформував прем'єр-міністр.

Шмигаль також запевняє, що накопичених ресурсів газу й вугілля буде досить для проходження зими.

"Наразі маємо в газосховищах 12,2 млрд м&³3; блакитного палива, а також 3,1 млн тонн вугілля на складах. Цього достатньо для проходження зими. Нагадую, що цей опалювальний сезон, як і минулий, плануємо пройти на газі власного видобутку", – сказав він.

Також Шмигаль повідомив, що всі дев'ять енергоблоків АЕС, які підконтрольні Україні, зараз працюють, і саме вони забезпечать основний обсяг генерації електроенергії в опалювальний сезон.

Він зазначив, що влада працює над створенням децентралізованої генерації, видаючи кредити для громадян і малого й середнього бізнесу, а також для комунальних підприємств і громад. Загалом на програми енергетичної стійкості вже видали кредитів на 2 млрд грн.

"Потреби житлово-комунальних підприємств у когенераційних установках покриті більш ніж наполовину. Уже наявні 182 когенераційні установки, з яких 83 працюють. Їхня сумарна потужність – 147,3 МВт. Решту когенераційного обладнання буде встановлено до кінця цього року", – зазначив глава Кабміну.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України, вони призвели до вимкнень електроенергії. 4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ. Увесь цей обсяг утрачених потужностей до початку опалювального сезону відновити не вдасться, і "легкої прогулянки" взимку не буде, заявляли в "Укренерго". 

6 вересня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна має шанс пройти зиму без вимкнень електрики, якщо Росія не завдасть ударів, які критично вплинуть на енергосистему. 24 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія має намір атакувати три українські АЕС.

У Києві опалювальний сезон розпочинають 15 жовтня. Через похолодання в Україні почало зростати споживання електроенергії, 14 жовтня ввечері зафіксували добовий максимум

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко 15 жовтня попередив, що РФ може завдати масованих ударів по українській енергетиці після початку опалювального сезону.