Узимку електрики й опалення в Україні може не бути до 20 годин на добу – ЗМІ

У травні й червні в Україні застосовують графіки погодинних вимкнень світла
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Якщо країна-агресор Росія продовжить повітряні атаки по електростанціях в Україні, то взимку українці можуть проводити до 20 годин на день без електрики й опалення. Про це 12 червня повідомила ВВС з посиланням на дані ДТЕК.

Зазначено, що частково проблема полягає в тому, що пошкоджені теплові та гідроелектростанції України складно й дорого ремонтувати.

Як указали в "Укренерго", на ремонт деяких із них знадобляться роки, а інші, можливо, ніколи не вдасться відновити.

Одним із наслідків тривалих перебоїв зі світлом в Україні є те, що після відновлення подавання електроенергії люди одночасно вмикають усі свої електроприлади, що призводить до пожеж, розповіли ВВС у ДСНС.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. У травні у країні були віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмежень не застосовували, але з 1 червня їх відновили.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ. Це половина від усіх можливостей країни, наголосив 7 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, в Україні зруйновано 42 енергоблоки. Тільки 27% великих теплових електростанцій залишаються у робочому стані, решта – пошкоджені або зруйновані, додав Шмигаль. Окрім того, 20 гідроенергетичних блоків зараз не працюють – це ще 1,3 ГВт потужності, зазначив глава Кабміну.