Порошенко про російські санкції: Це нагорода за захист України

Порошенко порівняв санкції Росії з державною нагородою
Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент України Петро Порошенко назвав "знаком якості" санкції, введені урядом Росії проти нього і ще 42 українських депутатів.

Санкції від уряду Росії проти українських депутатів – це нагорода за захист державних інтересів України. Таку думку висловив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко під час зустрічі із прихильниками у Дрогобичі Львівської області.

"Російська Федерація запровадила персональні санкції проти Петра Порошенка. Це як державна нагорода. А крім того, проти Олега Синютки, проти Степана Кубіва і багатьох інших патріотів. Це як знак якості", – заявив він.

Порошенко сказав, що "Євросолідарність" продовжує тримати оборону проти п'ятої колони Кремля всередині країни.

Уряд Росії 4 вересня розширив список осіб, до яких застосовують спеціальні економічні заходи. До нього додали кілька десятків українських політиків і чиновників.

До списку санкцій уряду РФ, оприлюдненого 4 вересня, внесли 43 нинішніх і колишніх депутатів Верховної Ради України, переважно від "Європейської солідарності", "Батьківщини" і "Голосу". Під обмеження потрапив і п'ятий президент України, лідер парламентської фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

Офіс президента України після публікації розширеного списку санкцій порадив російській владі ввести санкції відразу проти всіх українських депутатів і "навіть проти всіх громадян України".

Президент Росії Володимир Путін підписав указ 22 жовтня 2018 року про введення санкцій у зв'язку "з недружніми діями України". Глава Кремля доручив уряду скласти переліки фізичних і юридичних осіб, щодо яких будуть застосовувати спеціальні економічні заходи, а також визначити ці заходи.

У листопаді 2018 року тодішній прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову уряду РФ про введення спеціальних економічних заходів щодо українських громадян і компаній. Тоді у списку були 68 компаній і 322 фізичні особи.