Прем'єрка Данії запропонувала передати Україні всі системи ППО, які є в країні

Фредеріксен зазначила, що раніше Данія надала Україні всю свою артилерію
Фото: nato.int

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на саміті НАТО у Вашингтоні закликала передати Україні всі данські системи протиповітряної оборони. Політикиню 11 липня цитує "Голос Америки".

Фредеріксен зазначила, що раніше Данія вирішила надати Україні всю свою артилерію.

"Чому? Тому що в Україні її застосують краще, ніж у Данії, – наголосила данська прем'єрка. – І зараз ми маємо зробити те саме з протиповітряною обороною".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії у лютому 2022 року станом на 1 липня 2024 року Данія передала Україні лише військової допомоги приблизно на €6,6 млрд (без урахування підтримки країною України через ЄС), проінформували в данському МЗС. Наголошують, що уряд Данії разом з учасниками угоди про створення Данського національного фонду України виділив 60,4 млрд данських крон (€8,1 млрд) на військову підтримку Києва (кошти будуть доступними з 2023-го до 2028 року, більшу їх частину виділять у 2023–2025 роках).

Данія, зокрема, передала Україні артилерійське озброєння та боєприпаси: снаряди калібру 152 мм і 155 мм, важкі мінометні системи та мінометні снаряди, гаубиці M109 (як запчастини), САУ CAESAR, зазначають на сайті данського міноборони. Також Данія частково профінансувала закупівлю для України 16 артсистем Zuzana 2 (виробництво та постачання тривають).

Ще Данія пообіцяла надати Україні американські винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів.