Норвегія виділить приблизно $93 млн на ППО для України, а восени разом із ФРН передасть IRIS-T

Восени разом із Німеччиною Норвегія передасть Україні зенітну батарею IRIS-T, зазначили в норвезькому уряді
Фото: bundeswehr.de (ілюстративне)

Уряд Норвегії додатково виділить 1 млрд норвезьких крон (приблизно $93,3 млн за курсом центробанку країни) на підтримку протиповітряної оборони України. Про це 11 липня повідомляють на сайті норвезького уряду.

"Українцям потрібно більше протиповітряної оборони, щоб захистити населення від російських бомб і ракет, – наголосив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре. – Жорстокі напади, які ми спостерігали минулого тижня, демонструють, чому українцям так важливо отримати захист від російських атак із повітря. Восени разом із Німеччиною Норвегія передасть Україні повну зенітну батарею IRIS-T".

Зазначають, що виділені кошти є частиною норвезької програми Нансена.

У переглянутому національному бюджеті уряд Норвегії запропонував використати до 4 млрд норвезьких крон (приблизно $373 млн) із програми Нансена на заходи протиповітряної оборони до 2024 року.

Контекст:

Норвегія регулярно допомагає Україні в боротьбі з російською агресією, повномасштабний етап якої розпочався в лютому 2022 року. Як повідомляють на сайті уряду Норвегії, 2022 року вона виділила Україні приблизно 10,7 млрд норвезьких крон (орієнтовно $1,05 млрд) цивільної й військової допомоги. 2023 року Норвегія надала Україні військову підтримку на суму приблизно 11 млрд норвезьких крон ($1,08 млрд).

У лютому Стьоре говорив, що посилення військової допомоги Україні відбуватиметься в межах п'ятирічної програми Нансена, загальна сума якої становить 75 млрд норвезьких крон ($6,84 млрд), тобто в середньому 15 млрд норвезьких крон ($1,37 млрд) щорічно. Але в липні він повідомив, що Норвегія збільшить підтримку України 2023 року на 2,5 млрд норвезьких крон ($228 млн).

У березні 2024 року Норвегія приєдналася до коаліції Франції, Німеччини, Данії й Бельгії щодо підтримки ППО для України, створеної на 19-му засіданні контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" у Брюсселі 14 лютого.