Президент Сербії вважає, що війна в Україні закінчиться за корейським сценарієм

Зрештою між Україною і РФ настане мир, а поки точиться запекла боротьба за кожне село, зазначив Вучич
Фото: EPA

Президент Сербії Александр Вучич заявив, що повномасштабна війна країни-агресора РФ проти України закінчиться за "корейським сценарієм" по лінії фронту. Про це політик сказав в інтерв'ю Informer, опублікованому 26 вересня.

"Зрештою настане мир, а поки точиться запекла боротьба за кожне село. Буде досягнуто корейського сценарію, але він не розв'яже [конфлікту] протягом 10, 20 чи 30 років", – вважає Вучич.

Сербія неодноразово засуджувала повномасштабне вторгнення країни-агресора Росії в Україну в ООН і на інших міжнародних майданчиках, але відмовлялася приєднатися до міжнародних санкцій проти РФ, написало Reuters. У МЗС України у квітні 2022 року висловлювали розчарування щодо цього.

Контекст:

Корейська війна тривала між Північною й Південною Кореєю в період із 1950-го до 1953 року. Конфлікт між двома країнами завершився перемир'ям у липні 1953 року, унаслідок якого було створено демілітаризовану зону. Оскільки офіційного мирного договору між країнами немає, формально вони досі у стані війни.

У липні 2022 року ексголовнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс заявив, що повномасштабна війна Росії проти України може перейти у стадію замороженого конфлікту за прикладом Корейської війни.

ЗМІ писали у травні 2023 року, що агресію РФ в Україні може бути заморожено на десятиліття за корейським сценарієм. В ОП назвали такі ідеї "фікцією" й "напрямом лобістських зусиль російської дипломатії".