"Принизив національну честь та гідність білорусів". У Білорусі відкрили кримінальну справу на мера Дніпра

Кримінальну справу проти Філатова передали до Слідчого комітету Білорусі
Фото: Дніпровська міська рада / Facebook
Генеральна прокуратура Білорусі 10 лютого порушила кримінальну справу стосовно міського голови Дніпра Бориса Філатова за статтею про розпалювання національної ворожнечі. Про це пресслужба прокуратури повідомила в Telegram.

У релізі зазначили, що Філатов "організував зняття національного символу" Білорусі та його заміну на біло-червоно-білий прапор.

"Поглумившись з історичної та культурної реліквії, він тим самим принизив національну честь і гідність білорусів. Це явно шкодить тісним і дружнім зв'язкам наших народів, свідчить про небажання вести конструктивний діалог", – заявили у прокуратурі.

Кримінальну справу передали до Слідчого комітету країни.

Контекст:

9 лютого Філатов повідомив, що у Дніпрі на Алеї багатонаціонального міста, відкритої 2019 року, змінили офіційний білоруський прапор на біло-червоно-білий. Приводом для такої заміни стали антиукраїнські заяви Олександра Лукашенка, котрий вважає себе президентом Білорусі.

10 лютого посольство Білорусі в Києві надіслало до Міністерства закордонних справ України ноту, в якій заявлено протест щодо заміни прапора. Посольство висунуло вимогу повернути офіційний прапор Білорусі на алею біля входу в мерію Дніпра, перепросити і провести розслідування "за фактом осквернення офіційних символів іноземної держави".

Філатов, коментуючи ноту посольства, заявив, що в Україні біло-червоно-білого прапора не заборонено, тому "молодь може вішати біля мерії будь-які прапори, які захоче. Хоч райдужні".