Профільний комітет Ради рекомендував ухвалити законопроєкт про заборону УПЦ МП

У першому читанні Рада проголосувала за законопроєкт у 2023 році
Фото: Верховна Рада України / Facebook

16 серпня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт №8371, який передбачає заборону у країні діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Про це поінформував сайт парламенту.

"Комітет затвердив порівняльну таблицю й рекомендує Верховній Раді України ухвалити законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" у другому читанні й у цілому як закон", – ідеться в повідомленні.

У релізі зазначено, що із часу попереднього голосування комітету щодо цього документа минув майже місяць, і після погоджувальних рад, зокрема з Державною службою з етнополітики і свободи совісті, "враховано всі конструктивні пропозиції, які покращують законопроєкт".

"Зокрема, комітет підтримав пропозицію викласти назву законопроєкту в такій редакції: "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій". Також пропонують відтермінувати набуття чинності окремих положень акта", – пояснили в Раді.

У першому читанні урядовий законопроєкт про заборону УПЦ МП у парламенті ухвалили в жовтні 2023 року. Планували, що у другому читанні його розглянуть у червні 2024 року, але цього не сталося. 23 липня частина нардепів блокувала трибуну Ради, вимагаючи поставити проєкт на голосування, але їм це не вдалося, а після цього парламент пішов на канікули до серпня.

Контекст:

В Україні діє дві великі православні церкви: УПЦ МП, яка є частиною Російської православної церкви (РПЦ), і Православна церква України, яку створили 2018 року і яка отримала томос про автокефалію від предстоятеля Константинопольської православної церкви Варфоломія.

УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

Українські правоохоронці періодично повідомляють про притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також стосовно низки представників УПЦ МП Україна ввела санкції, а деяких позбавила громадянства.

Президент України Володимир Зеленський пояснив, що санкції ввели, "щоб держава-агресор не мала жодної ниточки, за яку могла б смикати українське суспільство".