Рада ЄС зняла санкції з Іванющенка

Прізвище Іванющенка не потрапило до оновленого санкційного списку Ради ЄС
Фото: korrespondent.net

3 березня Рада ЄС продовжила санкції проти екс-президента України Віктора Януковича та його оточення, однак видалила з цього списку екс-регіонала Юрія Іванющенка.

3 березня Рада ЄС продовжила до 6 березня 2018 року санкції проти екс-президента України Віктора Януковича та 14 осіб з його оточення, зазначивши, що зі списку була вилучена одна людина (бізнесмен, екс-нардеп від Партії регіонів). Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС.

"Рада продовжила до 6 березня 2018 року рішення про замороження рахунків 15 осіб, визнаних відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем", – йдеться в документі.

Рішення було прийняте після щорічного перегляду обмежувальних заходів.

2 березня кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомив, що посли країн Євросоюзу вирішили продовжити санкції проти Януковича та 14 його соратників, за винятком Іванющенка.

7 лютого "Польське радіо" з посиланням на європейських дипломатів повідомляло, що активи згаданих осіб у європейських банках будуть заморожені до лютого 2018 року.

Янукович був обраний президентом України у 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала його таким, що самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого були оголошені нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович залишив Україну, нині з сім'єю проживає в Росії.

Санкції щодо Януковича і його спільників були введені у квітні 2014 року.

Іванющенко був народним депутатом України шостого і сьомого скликань, раніше був внесений до санкційного списку Євросоюзу. 28 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Верховний Суд України закрив усі кримінальні провадження щодо Іванющенка.