Рада почала розгляд законопроекту про антикорупційний суд

Парубій заявив, що сьогодні пропонують розглядати поправки, а питання про повноваження Громадської ради міжнародних експертів обговорити безпосередньо перед голосуванням
Фото: ЕРА

За словами спікера парламенту Андрія Парубія, питання щодо права вето ради міжнародних експертів на кандидатури суддів антикорупційного суду так і не було погоджене з Венеціанською комісією, депутатам пропонують обговорити його в сесійній залі.

Верховна Рада України 23 травня почала розгляд законопроекту №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" у другому читанні, передає кореспондент "ГОРДОН".

За словами спікера парламенту Андрія Парубія, до документа подано приблизно 2 тис. поправок.

"Поінформую щодо перебігу розгляду. Під час консультацій із фахівцями Венеціанської комісії ми змогли погодити 13 із 14 рекомендацій. Щодо тієї позиції, за якою немає погодження, комітет ухвалив рішення – на розсуд залу", – сказав спікер.

Непогодженим залишається питання щодо права вето ради міжнародних експертів на кандидатури суддів.

Парубій додав, що сьогодні пропонують розглядати поправки, а питання про повноваження Громадської ради міжнародних експертів обговорити безпосередньо перед голосуванням, яке, згідно з його припущенням, має відбутися 24 травня.

22 грудня 2017 року президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд". 11 січня 2018 року голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден надіслав лист в Адміністрацію Президента, у якому розкритикував законопроект Порошенка. Світовий банк також висловив невдоволення документом, заявивши, що він не відповідає вимогам СБ для надання Україні приблизно $800 млн на підтримку основних реформ.

В АП заперечили, бо вважають, що законопроект відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії.

1 березня парламент підтримав законопроект про антикорупційний суд у першому читанні. Згідно з документом, Вищий антикорупційний суд в Україні мають створити протягом 12 місяців після набуття законом чинності.

21 травня спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що вдалося погодити 13 із 14 поправок, запропонованих Венеціанською комісією до законопроекту про антикорупційний суд до другого читання. Він говорив, що консультації із закордонними партнерами щодо права вето ради міжнародних експертів на кандидатури суддів продовжаться 22 травня.

Видання LB.ua із посиланням на джерело повідомило, що фракція Блоку Петра Порошенка зібралася 23 травня на термінове засідання щодо цього законопроекту.

"На 12.00 збираємо раду фракції. На жаль, усе погано. Немає консенсусу та розуміння, що будемо робити далі із законом про антикорупційний суд", – сказав співрозмовник.